Πολιτική

Μπαργιώτας: Με κυνισμό η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν «στριμώχνεται» πολιτικά

tags :
Μπαργιώτας: Με κυνισμό η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν «στριμώχνεται» πολιτικά
Άρθρο του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα για το νόμο για την ταυτότητα φύλου
Αμφιβάλλω αν όλοι όσοι «κατακεραυνώνουν» το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου έχουν καταλάβει τι ακριβώς ορίζουν οι διατάξεις του.
Αμφιβάλλω πραγματικά, δεδομένου ότι ακούστηκαν σημεία και τέρατα τις τελευταίες ημέρες, εντός και εκτός Βουλής. Από «διεστραμμένους ομοφυλόφιλους», «ανώμαλα πράγματα» και καταστάσεις που πάνε «κόντρα στη φύση» μέχρι και «εξωγήινους». Η συζήτηση αφενός ανέδειξε την φοβικότητα και τη σύγχυση της ελληνικής κοινωνίας αφετέρου οι κραυγές, οι αντεγκλήσεις και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί έπληξαν το ήδη τρωθέν κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, το νομοσχέδιο ούτε επαναστατικό είναι ούτε κάνει ρηξικέλευθες αλλαγές. Στην πραγματικότητα, αναγνωρίζει ένα κενό και επιχειρεί να ρυθμίσει μία πραγματικότητα την οποία όλοι ξέρουμε και βιώνουμε. Υπάρχουν στην κοινωνία άνθρωποι που βρίσκονται σε δυσαρμονία με το φύλο τους και επιθυμούν την αλλαγή. Το να παραγνωρίζουμε αυτή την πραγματικότητα είναι στρουθοκαμηλισμός. Πέρα από επιτακτική κοινωνική ανάγκη, όμως, υπήρχε και νομική αναγκαιότητα να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις πρακτικές που υποδεικνύει το Συμβούλιο της Ευρώπης σε ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειάς του. Μάλιστα, από το 2016 έως σήμερα έχουν εκδοθεί 17 αμετάκλητες αποφάσεις από Ειρηνοδικεία, οι οποίες καθιστούσαν το προηγούμενο νομικό πλαίσιο (ν. 1976 και 1997) ξεπερασμένο στην πράξη.
Σε σχέση με τα ενήλικα άτομα, ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα αλλαγής -υπό την προϋπόθεση αγαμίας- χωρίς απαίτηση χειρουργείου ή ιατρικών γνωματεύσεων, με απόφαση Ειρηνοδίκη, ο οποίος καλείται να κρίνει την αναντιστοιχία με το καταχωρισμένο φύλο. Για τους ανήλικους από 15 έως 17 ετών προϋποθέτει, εκτός από δικαστική απόφαση και γονική συναίνεση, κρίση και έγκριση από διεπιστημονική επιτροπή απαρτιζόμενη από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων. Συζήτηση σοβαρή για τους ανήλικους δεν έγινε. Ούτε σε επίπεδο νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ούτε σε επίπεδο ακρόασης φορέων στη Βουλή. Δεν κλήθηκε καν η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, η οποία με επιστολή εξέφρασε τις αντιρρήσεις της, τονίζοντας ότι η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από «ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου» και «η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση». Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα και ηθικά και ιατρικά και η κοινωνία είναι απολύτως παραπληροφορημένη.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για τα παιδιά από τα δεκαπέντε μέχρι τα δεκαεπτά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε την εξής νομοτεχνική βελτίωση:  «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας, να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου σε ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας». Δυστυχώς, ο κ. Κοντονής δεν την έκανε δεκτή και το τελικό κείμενο του νόμου στο επίμαχο άρθρο τρία παραμένει προβληματικό.
Προβληματικός ο νόμος ή μη, για την κυβέρνηση δεν έχει και μεγάλη σημασία. O σκοπός της επετεύχθη. Εξεγέρθησαν οι πάντες και ο κουρνιαχτός λειτούργησε αποπροσανατολιστικά από τα καυτά και τα φλέγοντα, όπως το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το πλεόνασμα, οι καθυστερήσεις στην έκδοση χιλιάδων συντάξεων, το κύμα φυγής μεγάλων εταιρειών από τη χώρα, η έκθεση του Human Rights Watch για τις απάνθρωπες συνθήκες στα hotspots. Είναι σοκαριστικά κυνικός ο τρόπος που η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε φορά που «στριμώχνεται» πολιτικά, κάθε φορά που ο ακροδεξιός συνεταίρος πρέπει να «πάρει ένα μαθηματάκι», κάθε φορά που το εσωτερικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αριστερά δεκανίκια. Επιστρατεύονται νομοσχέδια για «αριστερό λίφτινγκ». Ωστόσο, η νομοθέτηση  ευαίσθητων θεμάτων θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα ευρύτερης συζήτησης και συγκλίσεων όλων των προοδευτικών κομμάτων και κοινωνικής συναίνεσης. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιμένει σταθερά σε γονατογραφήματα. Το είδαμε και με την ιθαγένεια και με το Σύμφωνο Συμβίωσης. Στο όνομα του σεβασμού της διαφορετικότητας και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, πάντα!

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας
Βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης