Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαϊκή Ενότητα: Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της κερδοσκοπίας της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας

Λαϊκή Ενότητα: Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της κερδοσκοπίας της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας
Με πρωτοβουλία Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) καταθέτει Προφορική Ερώτηση προς την Κομισιόν
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου φέρνει το θέμα της κερδοσκοπίας της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας μέσω των ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA) ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, που με πρωτοβουλία του θα κατατεθεί προφορική ερώτηση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) προς την Κομισιόν.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απαντήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, στον Νίκο Χουντή, με τις οποίες ομολογούσαν ότι το Ευρωσύστημα κέρδισε περίπου 6.2 δις ευρώ από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων που δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012, η Ευρωομάδα της Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή, καταθέτει σήμερα Προφορική Ερώτηση προς την Κομισιόν, η οποία θα απαντήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην προφορική ερώτηση η Ομάδα της Αριστεράς, ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει «Εάν οι δανειστές της Ελλάδας, που η ίδια αντιπροσωπεύει στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, θα σταματήσουν αυτή την κερδοσκοπική διαδικασία και θα επιστρέψουν, χωρίς όρους, τα υπερ-κέρδη του Ευρωσυστήματος, πίσω στην Ελλάδα», καθώς επίσης, εάν «έχει παραβιαστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα που ανήκαν στο Ευρωσύστημα αποκλείστηκαν από το κούρεμα του 2012».
Καταλήγοντας, η GUE/NGL ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει το επιχείρημα ότι «η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ, περιόρισε την αποτελεσματικότητα του κουρέματος του PSI το 2012».
Ακολουθεί η προφορική ερώτηση:
Το 2012, η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές αποφάσισαν να κουρέψουν τα ελληνικά ομόλογα (PSI), εξαιρουμένων, όμως, των ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό του το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ&ΕθνΚΤ).
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Επιτρόπου Moscovici (P-000596/16, E-004193/17) και του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, το Ευρωσύστημα έχει αποκομίσει καθαρά κέρδη (Κέρδη από SMP/ANFA μείον επιστροφές προς την Ελλάδα), κατά την περίοδο 2012-2016, ύψους 6.2 δισ. ευρώ.
Από τότε η Ελλάδα έχει εφαρμόσει διάφορα μέτρα λιτότητας ώστε να εξυπηρετεί το μη βιώσιμο χρέος της, με το αντίστοιχο βάρος να επιβαρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Μπορεί η Επιτροπή να απαντήσει:
-Εάν οι δανειστές της Ελλάδας, που η ίδια αντιπροσωπεύει στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, θα σταματήσουν αυτή την κερδοσκοπική διαδικασία και θα επιστρέψουν, χωρίς όρους, τα υπερ-κέρδη του Ευρωσυστήματος, πίσω στην Ελλάδα;
-Έχει παραβιαστεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης στην προκειμένη περίπτωση, δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα που ανήκαν στο Ευρωσύστημα αποκλείστηκαν από το κούρεμα το 2012;
-Πώς αντιδρά η Επιτροπή στο επιχείρημα ότι η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων που κατείχε η ΕΚΤ, περιόρισε την αποτελεσματικότητα του κουρέματος του PSI το 2012;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης