Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το road show Τσίπρα για επενδύσεις στις ΗΠΑ γίνεται μονόδρομος για την κυβερνητική πολιτική

Το road show Τσίπρα για επενδύσεις στις ΗΠΑ γίνεται μονόδρομος για την κυβερνητική πολιτική
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ διαμορφώνει την από εδώ και πέρα στρατηγική του
Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (αλλά και των υπόλοιπων υπουργών) κατά ομιλίες και τις συναντήσεις του στις ΗΠΑ διαμορφώνουν μια πορεία για την κυβέρνηση που δεν έχει γυρισμό.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των έως σήμερα επαφών του υποστήριξε πως η Ελλάδα επιστρέφει, ότι βγαίνει από την κρίση, ότι η οικονομία της ανακάμπτει και ότι αυτό που χρειάζεται πλέον είναι οι επενδύσεις για να ξαναγίνει η χώρα δυνατή.
Το road show στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει πως απόλυτη προτεραιότητα του κ.Τσίπρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων έτσι ώστε να συμβάλλουν και αυτές στην πορεία εξόδου από την κρίση.
Και μπορεί πολλές φορές έως σήμερα ο κ.Τσίπρας να έχει επισημάνει την ανάγκη των επενδύσεων αλλά αυτήν την φορά είναι ξεκάθαρο πως την έχει αναγάγει σε κύριο πολιτικό του μέλημα.
Πρόκειται για μια τακτική με αρκετές προκλήσεις.
Διότι εάν πράγματι η κυβέρνηση μείνει αφοσιωμένη και πιστή σε αυτήν την προοπτική είναι φανερό πως «αφαιρεί» ένα ακόμα αντιπολιτευτικό «όπλο» από την φαρέτρα της ΝΔ, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως η ειδική και η κατάλληλη για την προσέλκυση επενδύσεων.
Πρόκειται όμως για μια στρατηγική ιδιαίτερα απαιτητική.
Διότι αυτό σημαίνει πως κωλυσιεργίες και «δεύτερες σκέψεις» για επενδύσεις πρέπει να πάψουν να υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να μην βάζει εμπόδια αλλά να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου οι επενδύσεις να προχωρούν άμεσα και χωρίς προβλήματα.
Επιπλέον, η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να εστιάσει στο να αποκαταστήσει και να εδραιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με ικανοποιητικό ρυθμό το πρόγραμμα με τους δανειστές και να υλοποιεί το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που της έχουν ζητηθεί.
Κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι η γ’ αξιολόγηση που επίκειται, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων προκειμένου να δρομολογηθούν και όλες οι υπόλοιπες αναγκαίες κινήσεις για την «ενάρετη» πορεία της χώρας (π.χ. δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, συζήτηση για το χρέος).
Και η πορεία σε αυτήν την κατεύθυνση συνεπάγεται ότι τυχόν αστοχίες στις προβλέψεις του προγράμματος (π.χ. στην πορεία των εσόδων) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ενδεχομένως και με νέα μέτρα έτσι ώστε να μη δοθεί η εικόνα του «πισωγυρίσματος».
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση καλείται για το επόμενο διάστημα και έως την ημερομηνία – ορόσημο που έχει προσδιοριστεί για τον Αύγουστο του 2018 να τρέχει χωρίς ανάσα, να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, να κλείνει με διαδικαστικό τρόπο τις όποιες «τρύπες» και να φέρνει αποτελέσματα προκειμένου να στείλει σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι αυτά που είπαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του στις ΗΠΑ τα εννοούν.
Και όλα αυτά χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, χωρίς γκρίνιες.
Πρωθυπουργός και κυβέρνηση καλούνται πλέον να αποδείξουν πως μπορούν να διαμορφώσουν ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα και να προσελκύσουν επενδυτές.
Καλούνται δηλαδή μετά τα λόγια να περάσουν και στην πράξη.
Δράση που πλέον είναι απαραίτητη για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης ακόμα και αν αυτή δεν ταιριάζει με το DNA και την ιδιοσυγκρασία της, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης