Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Απόλυτη επιτυχία το ταξίδι στις ΗΠΑ – Όχι μικροπολιτικά παιχνίδια με την εθνική άμυνα

Τσίπρας: Απόλυτη επιτυχία το ταξίδι στις ΗΠΑ – Όχι μικροπολιτικά παιχνίδια με την εθνική άμυνα
Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί είπε ο κ.Τσίπρας
Απόλυτα επιτυχημένο χαρακτηρίζει το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισημαίνει και με αφορμή την υπόθεση της αναβάθμισης των F16 ότι στην εθνική άμυνα και στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια.
Σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών ο κ.Τσίπρας εκφράζει την ικανοποίηση του τόσο για το ταξίδι του συνολικά στις ΗΠΑ όσο και για τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, οι οποίες όπως λέει, στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία.
«Η εποχή που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, συνώνυμο της χρεοκοπίας και της κακοδιαχείρισης, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Όπως και η εποχή που οι Έλληνες πρωθυπουργοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για μία φωτογραφία» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των F16, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική και ιδίως η άμυνα της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζει κανείς μικροπολιτικά παιχνίδια.
«Αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος σχετικά με το κόστος αναβάθμισης των F-16 αναφέρει ότι «ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ πως προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει την επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τα θετικά της αποτελέσματα, πέφτοντας, όπως είπε, από γκάφα σε γκάφα.
«Δεν μιλάμε για νέες αγορές αλλά για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών που θα μας εξασφαλίσει τη διατήρηση της υπάρχουσας ισορροπίας στην περιοχή για την επόμενη δεκαετία» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Για τις εν εξελίξεις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε, ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζει πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει» ενώ αφήνει αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».
Όσον αφορά την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αναφέρει ότι «βασίζεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους», τονίζοντας ότι «από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».
Για την σοσιαλδημοκρατία υπογραμμίζει πως «θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για την επίσκεψη στις ΗΠΑ ο κ.Τσίπρας είπε ότι στις «διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Έλληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Όχι το κόμμα ή την παράταξή του».
«Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς.
Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης