Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλα τα καυτά θέματα που θα μπουν στο μικροσκόπιο των θεσμών – Τι θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα

Όλα τα καυτά θέματα που θα μπουν στο μικροσκόπιο των θεσμών – Τι θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα
Όλα δείχνουν ότι οι θεσμοί έρχονται με μεγάλες επιφυλάξεις
Πρόβα τζενεράλε σήμερα με τους θεσμούς να βρίσκονται στην Αθήνα, με τον Γ. Χουλιαράκη να έχει τις δύο πρώτες συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.
Τα δημοσιονομικά μεγέθη, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο φαίνεται πως ζητούν ενημέρωση οι θεσμοί, θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των συνόλου των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα.
Κοινωνικά επιδόματα, εργασιακά , αποκρατικοποιήσεις με αιχμή τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και κυρίως τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ετοιμάζονται μεγάλα πακέτα μετά τις 15 Νοεμβρίου, θα βρεθούν και αυτά στο επίκεντρο.
Όλα δείχνουν ότι οι θεσμοί έρχονται με μεγάλες επιφυλάξεις, περιμένοντας να ακούσουν τις προτάσεις της Αθήνας.
 Οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο πεδίο των άμεσων φόρων και οι  επιπτώσεις που αυτές ενδεχομένως μπορεί να έχουν στην επίτευξη  πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του 2018 προβληματίζουν εντόνως  τους τεχνοκράτες των κλιμακίων, ενώ θα είναι ένα από κεντρικά θέματα στην ατζέντα των επικεφαλής της τρόικας.
Σε αυτά τα πλαίσια,  πάνω στη ζυγαριά των δανειστών έχουν μπει ήδη και οι μειωμένες κατά 487 εκατ. ευρώ εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και η υστέρηση εσόδων περίπου 145 εκατ. ευρώ από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, νομικά πρόσωπα και ΔΕΚΟ.
Από την πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με την ελληνική πλευρά τέθηκε επί τάπητος το γεγονός ότι δεν εισπράττονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι τρέχοντες άμεσοι φόροι της χρονιάς και το μόνο διέξοδο φαίνεται να υπάρχει στα έσοδα από κατασχέσεις λογαριασμών και το  κυνήγι ΦΠΑ.
Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει κάνει τον κύκλο της και αυτό πλέον διαπιστώνουν με ευκολία και οι τεχνοκράτες της τρόικας.
Ένας ακόμη παράγοντας  που θα κρίνει εάν θα αμφισβητηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης  1,8% του ΑΕΠ  που συνδιαμορφώνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018.
Και αυτό διότι το ΑΕΠ είναι η βάση μέτρησης των εσόδων, των δαπανών, αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί κρίσιμο το τρίτο τρίμηνο στο οποίο περιμένει εκτίναξη της ανάπτυξης, λόγω και της μεγάλης αύξησης της τουριστικής κίνησης, ωστόσο το δ΄ τρίμηνο  εκτιμάται ότι θα υπάρχει και πάλι «κοιλιά».
Στο σενάριο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος του 2017 ή μέσα στον Ιανουάριο του 2018,  ο μήνας - κλειδί είναι ο Νοέμβριος.
Τότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης