Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μας στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο

Γεροβασίλη: Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μας στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο
«Η αξιοπιστία της χώρας έχει πλέον αποκατασταθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης έχει εμπεδωθεί», ανέφερε η υπουργός Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη
«Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο», υπογράμμισε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά», που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.
Αφού σημείωσε ότι «αφορμή για τη σημερινή συζήτηση εδώ, στην Άρτα, αποτελεί το Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο», ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες, με  στόχο έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
«Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε «είμαστε σήμερα εδώ, για να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη ημέρα της περιφέρειάς μας» και «σημαντικός σταθμός στην αναπτυξιακή μας πορεία είναι και τα προγράμματα ΕΣΠΑ».
Μίλησε για την κατάκτηση πρωτιάς στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε πως «χάρη στην άοκνη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομίας ενεργοποιήσαμε πρώτοι και το ΕΣΠΑ 2014-2020, καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,6%).
Διαθέτουμε, δηλαδή, ήδη και τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία»
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπουργό, σε αυτή τη στιγμή που η χώρα έχει τεθεί σε τροχιά ανόδου, επέλεξε να στηρίξει τα περιφερειακά συνέδρια, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο, που θα προσφέρει λύσεις και διεξόδους.
Η κ. Γεροβασίλη παρατήρησε ότι «τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η χώρα μας χρεοκόπησε», και θέλοντας να εξηγήσει τι πήγε λάθος, ανέφερε «αφενός το παραγωγικό μοντέλο που επικράτησε επί δεκαετίες.
Ένα μοντέλο εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό», που «ενίσχυε τις παρασιτικές, πελατειακές σχέσεις και τη διαιώνιση κλειστών συστημάτων εξουσίας».
Όπως είπε, «τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η βιομηχανία, η μεταποίηση και η γεωργική παραγωγή –τους οποίους η περιοχή μας διαθέτει, συρρικνώθηκαν επικίνδυνα».
Αφού υπογράμμισε ότι «ο  δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός στοχεύει να ωθήσει την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας», είπε ότι «για τον λόγο αυτό, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το ΕΣΠΑ από άλλη σκοπιά» και μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, «η Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ισόρροπης ανάπτυξης, αρκεί να αξιοποιήσουμε με στοχευμένο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πρόσθεσε η υπουργός, «υλοποιούμε ένα τριετές συνεκτικό πλαίσιο, το συμπυκνώνεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019».
Αυξάνουμε, δηλαδή, την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε το 2020 το Δημόσιο να είναι αξιοκρατικό και ανεξάρτητο, αλλά και φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».
Ακόμη, σημείωσε ότι «τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν και χρηματοδοτικά εργαλεία και ευκαιρίες και ευημερία», αλλά δεν υπήρχε «βούληση για εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα διασφάλιζαν την ευημερία για το σύνολο της κοινωνίας και σε βάθος χρόνου».
 «Η Ελλάδα, όμως, έχει αλλάξει σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Αμερική επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας.
 «Η αξιοπιστία της χώρας έχει πλέον αποκατασταθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης έχει εμπεδωθεί», υπογράμμισε η υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης