Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Σταδιακή η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνονται οι καταθέσεις

Δραγασάκης: Σταδιακή η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες - Αυξάνονται οι καταθέσεις
Στόχος είναι σε λίγους μήνες από σήμερα να έχουν αφήσει οριστικά πίσω μνημόνια και ειδική επιτροπεία είπε ο κ.Δραγασάκης
Την θέση ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και ότι αυτή θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι στόχος είναι «σε λίγους μήνες από σήμερα να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τα μνημόνια και την ειδική επιτροπεία».
Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «έπειτα από χρόνια συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν πλέον αρχίσει τη σταδιακή μείωση των "κόκκινων" δανείων με βάση συμφωνημένους στόχους και χρονοδιαγράμματα».
Επ' αυτού σημείωσε ότι «η κυβέρνηση, από την πλευρά της με τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού διακανονισμού και άλλες ρυθμίσεις διαμόρφωσε τις θεσμικές προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των "κόκκινων"δανείων, με ταυτόχρονη μέριμνα για τις ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
«Ταυτόχρονα» συμπλήρωσε «εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται σταθερή αύξηση των καταθέσεων, μειώνεται η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ ενισχύεται παράλληλα η πρόσβαση των τραπεζών στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων», για να παρατηρήσει ότι «οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τους επιτρέπει να ανακτήσουν το ρόλο τους ως βασικός πυλώνας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και να τον ασκήσουν χωρίς τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ.Δραγασάκης υποστήριξε ότι «δεν αρκεί να αφήσουμε πίσω την κρίση».
«Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας όλους εκείνους τους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση.
Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση σχεδιάζει και δρομολογεί τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.
Κρίσιμο στοιχείο για την ανάκαμψη είναι η χρηματοδότησή της και για αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχεδιάζει νέα» είπε ο κ.Δραγασάκης, τονίζοντας ότι «η χρηματοδότηση πρέπει να στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και στον αναγκαίο μετασχηματισμό της παραγωγικής/τεχνολογικής βάσης».
«Η κάλυψη του χρηματοδοτικού και επενδυτικού κενού, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με όρους του παρελθόντος» τόνισε ο κ.Δραγασάκης, αναφέροντας πως οι πόροι της χρηματοδότησης προς κρίσης σπαταλήθηκαν στρεβλά και άναρχα.
«Ευθύνη για την κατασπατάληση αυτή είχαν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα του παρελθόντος και οι όροι «ανάπτυξης» που είχαν εδραιώσει.
Σήμερα δεν αρκεί να μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά είναι απαραίτητο να μιλάμε για τους όρους της, όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στη νέα φάση για τη χώρα και την οικονομία χρειάζεται σχεδιασμός, σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Η επίκληση μόνο της αγοράς δεν αρκεί.
Στον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας οφείλουμε να εγγυηθούμε το δημόσιο συμφέρον και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης