Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πατήσει στα πόδια της

Γεροβασίλη: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πατήσει στα πόδια της
«Η ανάπτυξη σχεδιαζόταν σε κάποια γραφεία του κέντρου» σχολίασε η υπουργός αναφερόμενη στην αντιπολίτευση
Κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονταν την ανάπτυξη άσκησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ανοίγοντας τις εργασίες του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ηπείρου.
«Η ανάπτυξη σχεδιαζόταν σε κάποια γραφεία του κέντρου, κατευθυνόταν στενά και σχεδόν αποκλειστικά από τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών, κι ελέγχονταν μικροπολιτικά, στηριζόταν δηλαδή και ταυτόχρονα στήριζε μια κουλτούρα αδιαφάνειας, πελατειακής εξάρτησης και διαπλοκής με τις εκάστοτε εξουσίες.
Ένα πολιτικά απαράδεκτο για την δική μας αντίληψη αναπτυξιακό μοντέλο, που κρατούσε την κοινωνία, τους πολλούς, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και ταυτόχρονα μακριά απ΄ την παραγωγή και διανομή του πλούτου.
Ένα πολιτικά απαράδεκτο για τη δική μας αντίληψη πρότυπο.
Με κλειστές ομάδες εξουσίας, με διάθεση της πληροφορίας σε λίγους κι εκλεκτούς, με λίγους ωφελούμενους και με υπερτονισμό του οικονομικού χαρακτήρα της ανάπτυξης, εις βάρος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της.
Μια στρεβλή αντίληψη για την ανάπτυξη κι αντίστοιχα ένα στρεβλό παραγωγικό πρότυπο, που δε γεννήθηκαν φυσικά στη χώρα μας.
Στη χώρα μας όμως υπηρετήθηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές εξουσίες.
Που, πιστές στις νεοφιλελεύθερες επιταγές της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, εφάρμοσαν το παραπάνω εισαγόμενο κυρίαρχο μοντέλο, το οποίο δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα αποτελέσματα που είχε».
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πατήσει στα πόδια της, άφησε πίσω της τη διαδικασία επιτήρησης, λόγω υπερβολικού ελλείμματος, και μέρα με τη μέρα αλλάζει σελίδα και κατηγορία, είπε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε:
- Οι οικονομικοί δείκτες έχουν, πλέον, θετικό πρόσημο, το ίδιο και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
- Η πρόβλεψη της ανάπτυξης είναι 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,4% για το 2018.
- Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις έφτασαν τα 2,1 δισ. ευρώ και η Ελλάδα εντάσσεται στους παγκόσμιους, επενδυτικούς προορισμούς.
- Το πρώτο 9μηνο του έτους αθροίζουμε 265.871 νέες θέσεις εργασίας.
- Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς δύο αξιολογήσεις και οδεύουμε σταθερά και αμετάκλητα προς την οριστική έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του ΄18.
- Καταγράφουμε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς οριζόντια μέτρα, χωρίς κοινωνικούς αυτοματισμούς, χωρίς απολύσεις, χωρίς εξομοιώσεις αμοιβών, δικαιωμάτων και προοπτικών προς τα κάτω, φροντίζοντας μέσα από αντίμετρα και στοχευμένες δράσεις να στέκεται η κοινωνία όρθια.
Στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη παρατήρησε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τα παραπάνω δεδομένα, όσο θετικά και να εμφανίζονται, καθώς έχει επίγνωση ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ικανοποιητικά, συγκριτικά οικονομικά στοιχεία.
«Είναι δείκτες, στοιχεία και μετρήσεις που υποδηλώνουν την ανακοπή του προβλήματος και την τάση αναστροφής της ιδιαίτερα δυσμενούς κατάστασης που είχαμε να αντιμετωπίσουμε.
Τα αξιολογούμε, λοιπόν, ως μια βάση για να πάμε γρήγορα παραπέρα.
Γι΄ αυτό είμαστε σήμερα εδώ.
Για το παραπέρα. Για να σχεδιάσουμε μαζί σας σε τοπικό επίπεδο», επισήμανε.
Στη συνέχεια μίλησε για το νέο πρότυπο δίκαιης, βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αυξάνοντας τη σταθερή, μόνιμη και ποιοτική απασχόληση και δεν θα λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για λίγους.
«Ο στόχος για μια δίκαιη, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη προϋποθέτει μια ακόμη παράμετρο: την ισχυρή, ποιοτική, υποστηρικτική κι αποτελεσματική παρουσία του Δημοσίου στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης», είπε η κ. Γεροβασίλη και αφού σημείωσε ότι οι δομές του Δημοσίου, οι υπηρεσίες του κι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι να γίνουν βασικοί πυλώνες στην υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων κι εγγυητές στη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», υπογράμμισε: «Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υλοποιώντας μια δέσμη δράσεων, που, αφενός εξασφαλίζουν δραστική εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κι αφετέρου στοχεύουν στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσα από βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, απλούστευση των διαδικασιών συναλλαγής, μείωση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητα των πολιτών και εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε πολίτες κι επιχειρήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης