Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Κορυφώνεται η αγωνία για το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης – Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές

Κορυφώνεται η αγωνία για το μυστικό του τάφου της Αμφίπολης –  Νέα ευρήματα από τις ανασκαφές
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού
(upd)  Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, με την αγωνία σχετικά με το μυστικό που κρύβει ο μακεδονικός τάφος να κορυφώνεται.
Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σήμερα απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ.


Έτσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.


Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, Κ. Τασούλας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, εκδηλώνεται παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, καθώς πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στον χώρο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για το εσωτερικό του τάφου, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της σήμερα η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ζητά «την εύλογη κατανόηση όσων φορέων (πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) ζητούν ξενάγηση και ενημέρωση για τη διεξαγόμενη έρευνα» και προσθέτει ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα».
Τονίζει δε, ότι μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής, που ήδη διεξάγεται, η υπηρεσία θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα.



Εν τω μεταξύ, χθες, Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες, καθώς αφαιρέθηκαν έντεκα λίθοι, βάρους περίπου 500 κιλών έκαστος από τον τοίχο σφράγισης.
Το ύψος τους ανέρχεται σε 1.45 μ., ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ύψος με τις κεφαλές θα έφτανε περίπου τα δύο μέτρα.



Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών, που ήταν ένθετα στους κορμούς και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Ακόμη, βρέθηκε τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τόσο οι Σφίγγες όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.
Παράλληλα, με την αφαίρεση των χωμάτων εμφανίστηκε ένα μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.
Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με την στερέωση και στήριξη των λίθων της, καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.

ΔΕΣΦΑ: Δωρεά 30.000 ευρώ για την ενίσχυση των αρχαιολογικών ερευνών
Εν τω μεταξύ, χθες, Τετάρτη, ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) προσέφερε ποσό 30.000 ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αμφίπολη.
Ο κ. Τασούλας ενημερώθηκε σχετικώς από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Αντ. Νάτσικα και Κ. Ξιφαρά, τους οποίους ευχαρίστησε για την αξιέπαινη, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης