Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης - Πλησιάζουν στη λύση του "μυστηρίου" οι αρχαιολόγοι

tags :
Νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης - Πλησιάζουν στη λύση του
Tα τρία σενάρια για το ταφικό μνημείο
Με ζωηρούς ρυθμούς συνεχίζονται καθημερινά οι έρευνες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, φέρνοντας στο φως καθημερινά νέα ευρήματα.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για σημαντικό ταφικό μνημείο σημαντικού προσώπου της Μακεδονίας.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την αφαίρεση του τελευταίου δομού από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη του τάφου και την αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου, οι αρχαιολόγοι είδαν βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους, ενώ στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία, μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους.
Παράλληλα, η αφαίρεση του μεγάλου όγκου χώματος που βρισκόταν στον προ-προθάλαμο, το σημείο δηλαδή ακριβώς πίσω από τις σφίγγες, οδήγησε στην αποκάλυψη ενός νέου προθαλάμου που στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου υπάρχει μια νέα τρύπα-είσοδος που οδηγεί σε δύο νέους θαλάμους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Έθνους της Κυριακής", υπάρχουν τρία βασικά σενάρια για το μνημείο της Αρχαίας Αμφίπολης.
Το κακό σενάριο είναι ο τάφος να έχει συληθεί, ο τυμβωρύχος να έχει μπει από την τρυπούλα στο επάνω μέρος του τοίχου και να βγήκε από την πόρτα, φορτωμένος με τα πολύτιμα αντικείμενα, λάρνακες και αγγεία της ανασκαφής και ανάμεσά τους τη θήκη με τα οστά του νεκρού.
Τα νερά από τις πλημμύρες πιθανόν να έχουν προκαλέσει τέτοιες καταστροφές που ενδέχεται να βρεθούν στη θέση τους μονάχα τα σιδερένια αντικείμενα, όσα άφησε πίσω του ο κλέφτης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ταυτότητα του νεκρού θα αποκαλυφθεί με εξαιρετική δυσκολία. Αν όμως, δεν αποκαλυφθεί ποτέ, οι μύθοι περί του ποιος επώνυμος μπορεί να ήταν θα δίνουν και θα παίρνουν στο διηνεκές.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να υπάρχει σύληση των πολύτιμων αντικειμένων, αλλά να βρεθούν οστά, νομίσματα και κεραμικά, από τα οποία θα προκύπτει το φύλο και η ηλικία του νεκρού, ενώ θα μπορεί να χρονολογηθεί ο νεκρός.
Οι αρχαιολόγοι είναι συνηθισμένοι να εντοπίζουν στοιχεία που τους δίνουν τις δικές τους πληροφορίες. Παρότι θα δυσκολευθούν, αναμένεται να υπάρξει ευτυχές αποτέλεσμα.

Το τρίτο σενάριο, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, είναι το πλέον αισιόδοξο και επιθυμητό.
Οι τυμβωρύχοι δεν κατάφεραν να μπουν στον τάφο, όλα είναι στη θέση τους και τα ευρήματα -πολύτιμα ή ταπεινά- θα δώσουν τις δικές τους, σημαντικές πληροφορίες. 

Κομβικής σημασίας οι τοιχογραφίες του τάφου της Αμφίπολης
«Από τους 80 μακεδονικούς τάφους που είναι σήμερα γνωστοί, η συντριπτική πλειοψηφία έχει συληθεί», λέει η αρχαιολόγος, Έφη Οικονόμου.
Τρεις βρέθηκαν ασύλητοι, οι δύο από αυτούς βρίσκονται σους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας με κορυφαίο τον τάφο του Φιλίππου Β’.
Από τους γνωστούς μακεδονικούς τάφους «οι 28 φέρουν διάκοσμο που είναι εντυπωσιακό». Την ίδια ελπίδα, τρέφουν οι αρχαιολόγοι για τον Τύμβο Καστά. Να αποκαλύψουν τοιχογραφίες που ίσως «μιλήσουν» για την ταυτότητα του νεκρού.
«Στους μακεδονικούς τάφους δεν υπάρχουν επιγραφές», σημειώνει η κ. Οικονόμου. «Στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού δίνουν συνήθως τα κτερίσματα εφόσον αυτά υπάρχουν».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", το μήνυμα που μεταφέρει το ίδιο το μνημείο απορρέει από την τοπογραφία (σύμφωνα με τις πηγές, οι βασιλιάδες της αρχαίας Μακεδονίας θάβονταν στις Αιγές) και την εικονογραφία του.
«Η εικονογραφία των μακεδονικών τάφων αφορά συνήθως στον κόσμο των ανδρών», επισημαίνει η αρχαιολόγος και προσθέτει.
«Αναφέρεται στις σχέσεις με τους συντρόφους τους ή στις καθημερινές συνήθειες, όπως το κυνήγι. Άλλοτε, παρουσιάζονται οι ίδιοι πολεμιστές ή σε συμπόσιο. Στην περίπτωση αυτή η τοιχογραφία δείχνει ότι ο νεκρός ανήκε στην υψηλή μακεδονική κοινωνία. Στις τοιχογραφίες πρωταγωνιστούν και θέματα που έχουν να κάνουν με την θρησκεία και την μυθολογία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης