Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Διαψεύδει δημοσίευμα των Times το υπ. Πολιτισμού: Δεν καταρρέει η Ακρόπολη - Σε εξέλιξη ένα μείζον αναστηλωτικό έργο

Διαψεύδει δημοσίευμα των Times το υπ. Πολιτισμού: Δεν καταρρέει η Ακρόπολη - Σε εξέλιξη ένα μείζον αναστηλωτικό έργο
Δεν υπάρχουν κίνδυνοι τονίζει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Διαψεύδει κατηγορηματικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δημοσίευμα των Times, που ισχυρίζεται ότι η Ακρόπολη καταρρέει, επικαλούμενο Έλληνες μηχανικούς.
Eιδικότερα η κ. Μενδώνη ανέφερε χαρακτηιριστικά: «Όπως γνωρίζετε, στην Ακρόπολη γίνεται ένα μείζον αναστηλωτικό έργο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Τα μνημεία έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί και έχουν αναστηλωθεί».
«Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά, όμως ήρθε η στιγμή στον ίδιο τον βράχο που αποτελεί μέρος του μνημείου και τα τείχη της Ακρόπολης να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα που αναλογεί σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» σημείωσε η κ. Μενδώνη και τονίζει:
«Υπήρχαν μικρές καταρρεύσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των βράχων. Δεν υπάρχουν ούτε κίνδυνοι, ούτε η Ακρόπολη καταρρέει. Το ελληνικό κράτος δείχνει τη μέριμνά του ακριβώς στο να προστατέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όλες τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας το πολύ σημαντικό αυτό μνημείο το οποίο διαθέτει».
Μάλιστα αναφερόμενη στη μελέτη του ΚΑΣ ανάφερες: «προχθές περάσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μια μελέτη που αφορά στη στερέωση των βραχωδών πρανών στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πολλές που τελευταία έχουν απασχολήσει το υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και φυσικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο» κατέληξε η  γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ.


Times: Καταρρέει η Ακρόπολη, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί – Αστάθεια στον ιερό βράχο και κατολισθήσεις
Οι Times, επικαλούνται τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη μελέτη που ενέκρινε το ΚΑΣ.
«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί» αναφέρει το δημοσίευμα.
Και προσθέτει ότι κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από το χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ελληνική πρωτεύουσα.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που στόχο έχει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ.Σβολόπουλος δήλωσε ότι στις 3 Ιανουαρίου «ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο».
Σύμφωνα με τον κ. Σβολόπουλο, από την αυτοψία που έγινε διαπιστώθηκε ότι όλη η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη.
Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι τα προβλήματα, που έχουν προκληθεί κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης, αφορούν δύο κυρίως περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης