Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

ΙΟΒΕ: Σημαντικά οφέλη στην οικονομία από την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα

ΙΟΒΕ: Σημαντικά οφέλη στην οικονομία από την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα
Οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο
Η παραγωγή είκοσι ελληνικών ταινιών, κάθε χρόνο, με μέσο προϋπολογισμό 450 χιλ. ευρώ, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,2 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας 272 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας.
Αν συνυπολογιστεί η συνεισφορά του ευρύτερου κλάδου (όπως παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαφημιστικών σποτ και γενικότερα δραστηριότητες του οπτικοακουστικού τομέα), τότε αυτή ανέρχεται σε 686 εκατ. ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 12.000 θέσεις εργασίας.
Το 2013 η απασχόληση στον κλάδο διαμορφώθηκε στα δύο χιλιάδες άτομα, έχοντας υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με μια διετία πριν, όταν είχε καταγραφεί η υψηλότερη επίδοση από το 2008 και μετά.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτύπωσε, μεταξύ άλλων, η μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Ιδρύματος Ωνάση και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), με τίτλο «Παραγωγή Κινηματογραφικών Ταινιών στην Ελλάδα: Επιδράσεις στην Οικονομία».
Η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν κινηματογραφιστές, διαφημιστές, παραγωγοί, και άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου, που επίσης βιώνει την αγωνία της οικονομικής κρίσης.
Επειδή η ελληνική βιομηχανία κινηματογράφου λόγω της ύφεσης δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά σε εγχώριους πόρους, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την προσέλκυση ξένων παραγωγών, αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας την άρση ή έστω την άμβλυνση των εμποδίων που βάζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ενίσχυση οικονομικών κινήτρων.
Διαπιστώνει δε εμπόδια γραφειοκρατικά, όπως χρονοβόρες διαδικασίες -άδειες γυρισμάτων από πολλές αρχές, δυσκολίες στην πρόσβαση απομακρυσμένων περιοχών. Επίσης κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και η ανάγκη περισσότερων του ενός συντονιστικών γραφείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων ενδιαφερομένων.
Η μελέτη εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας μπορεί να αυξηθεί κατά 39 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα δαπάνης ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα γυρίσματα μιας σχετικά μεγάλης, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξένης παραγωγής στην Ελλάδα. Σε όρους απασχόλησης, μία τέτοια μεγάλη ξένη παραγωγή μπορεί να συντηρήσει πάνω από 755 θέσεις εργασίας. Επίσης, πολύ σημαντική επίδραση μπορεί να έχει για τον τουρισμό της χώρας, μια εμπορικά επιτυχημένη ξένη παραγωγή.
Από τις οικονομετρικές ενδείξεις προκύπτει ότι ταινίες όπως «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» στην Κεφαλονιά και «Lara Croft: Tomb Raider» στη Σαντορίνη, οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική αύξηση του τουρισμού στα δύο νησιά.
Οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, όπως ανέφερε -καλωσορίζοντας το κοινό ο πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης, είναι, πρώτον, να γίνει μια ολοκληρωμένη αποτύπωση των επιδράσεων που έχει ως τώρα η οπτικοακουστική παραγωγή στην εθνική οικονομία, και, δεύτερον, να προβληθούν οι δυνατότητες του κινηματογράφου να καταστεί μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Από την πλευρά του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε τη μελέτη, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου επιβεβαίωσε την απόφαση του Ιδρύματος να υποστηρίξει το ελληνικό σινεμά και τους Έλληνες δημιουργούς.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία προς ανάλυση, ώστε το Ίδρυμα Ωνάση να αναπτύξει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας επισήμανε ότι το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, μελετά συστηματικά και αναλύει τις τάσεις, τις προοπτικές, αλλά και τους όρους υπό τους οποίους διάφορες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να συνεισφέρουν ως πηγές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκεκριμένη μελέτη, καθώς ο ευρύτερος τομέας της δημιουργικής βιομηχανίας αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια δυναμική οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υποστηρίξει πολλές θέσεις εργασίας.
Τη μελέτη παρουσίασε ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός σύμβουλος στο ΙΟΒΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης