Πολιτισμός

Να μην κλείσει η Εθνική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας ζητούν οι φίλοι του βιβλίου

tags :
Να μην κλείσει η Εθνική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Αθήνας ζητούν οι φίλοι του βιβλίου
Το αναγνωστικό κοινό που επισκέπτεται χρόνια τη Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για το κέντρο της πρωτεύουσας, ζητεί να μην εφαρμοστεί η απόφαση και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της
Αναστάτωση επικρατεί στους αναγνώστες και φίλους του βιβλίου λόγω της απόφασης που έχει ληφθεί για το κλείσιμο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου και τη μεταφορά της στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Το αναγνωστικό κοινό που επισκέπτεται χρόνια τη Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για το κέντρο της πρωτεύουσας, ζητεί να μην εφαρμοστεί η απόφαση και να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της.
Το Βαλλιάνειο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, σχεδιάστηκε από το Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, ως μέρος της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας νεοκλασικών κτιρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης η Ακαδημία Αθηνών και το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1829.
Η λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης αναμένεται να διακοπεί τον Νοέμβριο του 2016.
Παρά το γεγονός ότι το Βαλλιάνειο θα συνεχίσει να στεγάζει ορισμένες από τις λειτουργίες της βιβλιοθήκης, το μεγαλύτερο μέρος της θα μετεγκατασταθεί σε νέο κτίριο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου» στο Δέλτα Φαλήρου.
Οι φίλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν αντιτίθενται στη στέγαση της Βιβλιοθήκης στο Ίδρυμα Νιάρχος, ζητούν ωστόσο να μην σταματήσει η λειτουργία της στο Βαλλιάνειο κτίριο.
Πέραν της ιστορικότητας του κτιρίου και της σημασίας που έχει η λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το κέντρο της πρωτεύουσας, οι αναγνώστες προβάλλουν το επιχείρημα της δύσκολης πρόσβασης στο ίδρυμα Νιάρχος με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η λειτουργία των σταθμών του μετρό κοντά στο Βαλλιάνειο κτίριο, αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους αναγνώστες.
Το αίτημα για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Βαλλιάνειο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Αθήνα ορίστηκε από την Unesco Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018.
Μάλιστα στην πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αθηναίων, η Εθνική Βιβλιοθήκη υπήρξε ένας από τους συνεργάτες που συμμετείχαν ενεργά.
Θα ήταν λοιπό άτοπο για την Πρωτεύουσα του Βιβλίου, να μπαίνουν λουκέτα σε βιβλιοθήκες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης