Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αντίδραση μετά το «λιώσιμο» στο Χ.Α. με όγκους, τζίρους και… σκούπισμα – Κράτησε τις 1.180 μονάδες ο Γ.Δ. – Στήριξη από διεθνείς οίκους

Αντίδραση μετά το «λιώσιμο» στο Χ.Α. με όγκους, τζίρους και… σκούπισμα – Κράτησε τις 1.180 μονάδες ο Γ.Δ. – Στήριξη από διεθνείς οίκους
Μια κίνηση τουλάχιστον έως τις 1.250 με 2.180 μονάδες είναι το ελάχιστο ζητούμενο για την «τακτοποίηση» της ψυχολογίας αλλά και των πτωτικών υπερβολών
Αντίδραση αυτοσυντήρησης, ανασύνταξης και επανάκτησης της ζώνης ψυχολογίας των 1.200 μονάδων έκανε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους long μετά από ημέρες να παίρνουν ξανά τα ηνία, οδηγώντας σε κλείσιμο πλησίον του υψηλού ημέρας.
Η συνεδρίαση είχε πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με πολύ αυξημένους όγκους και τζίρους, αλλά και εντυπωσιακές αψιμαχίες των short και των long λίγο κάτω από τις 1.200 μονάδες όπου «παίχτηκε» και η μεγάλη μάχη. Τελικά, στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι αγοραστές κυριάρχησαν με έμφαση και με αιχμή τα μη τραπεζικά blue chips έδωσαν καλό κλείσιμο αρκετά πάνω από τις 1.200 μονάδες!
Η αγορά ήταν και παραμένει σε υπερπουλημένα επίπεδα σε δείκτες και μετοχές και όλα δείχνουν ότι η αντίδραση θα συνεχιστεί. Πρέπει να συνεχιστεί η αντίδραση, καθώς το «λιώσιμο» των προηγούμενων ημερών έφεραν ισχυρό πλήγμα στην ψυχολογία της αγοράς και στρέβλωσαν σημαντικά όλη την εικόνα.
Η ελληνική αγορά είναι να αναδυόμενη – περιφερειακή και ρηχή τηρουμένων των διεθνών αναλογιών – αγορά, οπότε σε κάθε αναστροφή του κλίματος παρουσιάζει… τασικά χαρακτηριστικά – ντόμινο.
Αυτό έγινε και τις προηγούμενες ημέρες όπου στο πτωτικό 9ήμερο ο Γενικός Δείκτης έχασε το 12,27% της αξίας του, μειώνοντας σημαντικά τα εντυπωσιακά κέρδη του 2014 (που έφτασαν έως το +17% στα υψηλά του Μαρτίου), με τον FTSE 25 να χάνει -12,22% και τον τραπεζικό δείκτη -12,26%.
Το ίδιο διάστημα, κορυφαία χαρτιά είχαν ισχυρότατη διόρθωση όπως ο ΟΤΕ που απώλεσε το πτωτικό 9ήμερο το 19,71% της αξίας του, η ΔΕΗ -16,26%, ΕΛΠΕ -15%, Τιτάνας -14,33%, Jumbo -14,34%, Μέτκα -18,12%, Motor Oil -14,40% κ.λπ.

Τα τεχνικά δεδομένα και η στήριξη των 1.180 μονάδων

Το θετικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τη στήριξη των 1.180 μονάδων. Την Τρίτη κατήλθε έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.186.99 μονάδων, ενώ χθες έφτασε έως το χαμηλό των 1.183,81 μονάδων, για να γυρίσει σταδιακά, με το Γ.Δ. να έχει ενδοσυνεδριακή διακύμανση 3,03%. Το κλείσιμο στις 1.218,00 μονάδες με άνοδο 2,61% ήταν πλησίον του υψηλού ημέρας των 1.219,75 μονάδων (+2,76%), ενώ κάποια blue chips όπως ο ΟΤΕ έκλεισαν στο υψηλό ημέρας. Δείκτες και μετοχές επιβάλλεται να επιβεβαιώσουν και σήμερα αλλά και στις συνεδριάσεις της άλλης εβδομάδας το θετικό γύρισμα, ενώ το «φίλτρο» των τριών ημερών θα δείξει πιο ξεκάθαρα την κατάσταση. Πάντως, μια κίνηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον έως τις 1.250 με 2.180 μονάδες πρέπει να είναι το ελάχιστο ζητούμενο για την «τακτοποίηση» της ψυχολογίας αλλά και των πτωτικών υπερβολών που καταγράφηκαν.

Η ομηρία των τραπεζών και το «σκούπισμα»

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά βρέθηκε υπό την ομηρία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών εσχάτως, κάτι που προκάλεσε ντόμινο ρευστοποιήσεων σε πολλά μη τραπεζικά blue chips που έτσι κι αλλιώς ήταν σημαντικά κερδισμένα. Οι αμκ των τραπεζών «απαιτούν» συνολικά κεφάλαια κοντά στα 8 δισ. ευρώ από το σύστημα, κάτι που προξενεί δομικές μετακινήσεις κεφαλαίων στα χαρτοφυλάκια, που ρευστοποιούν άλλες (πολύ κερδισμένες) θέσεις.
Όσο λοιπόν είναι σε εξέλιξη οι αμκ κάποιων τραπεζών, θα υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και κίνδυνοι μεταπτώσεων στην αγορά, παράλληλα με όλες τις άλλες ενδογενείς ή εξωγενείς εξελίξεις.
Πάντως, στην αγορά γίνεται και φοβερό rotation ισχυρών χαρτοφυλακίων, κάτι που χθες οδήγησε τη συναλλακτική δραστηριότητα στα 401,7 εκατ. ευρώ, με τα 288 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς!
Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 220,8 εκατ. τεμάχια με τα 203,7 εκατ. στις τράπεζες και τα 165,47 εκατ. τεμάχια στην Πειραιώς!
Οι αλλαγές στάθμισης στο δείκτη FTSE/ASE Large Cap λόγω της αύξησης του free float των Alpha Bank και Πειραιώς αλλά κυρίως οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI Standard και FTSE World, προξένησαν ντόμινο εναλλαγών στα χαρτοφυλάκια.

Στηρίξεις από ξένους επενδυτικούς οίκους

Νέα επίθεση «αγάπης» προς την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε χθες από ισχυρούς διεθνείς επενδυτικούς οίκους, κάτι που συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος και στην ανασύνταξη της αγοράς. Η Μorgan Stanley αναβάθμισε σε equalweight τη σύσταση για τα χρηματιστήρια της Ελλάδας και του Μεξικού σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ψήφου εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες αγορές, παρ’ ότι προβλέπει τέλος στο μεγάλο ράλι των αναδυόμενων. Μπαράζ θετικών σχολίων υπήρξαν επίσης από τη RBS που επισημαίνει ότι πέραν πάσης προσδοκίας ολοκλήρωση έκδοσης του 5ετούς ομολόγου θα επισπεύσει την αναθεώρηση των ratings από τους οίκους, τόσο για το αξιόχρεο της Ελλάδας όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο!
Από την πλευρά της, η JP Morgan τονίζει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις θετικών ρυθμών ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 2007 την ώρα που ολοκληρώνεται η έξοδος από την βαθιά κρίση χρέους.

Υ.Γ.: Όπως και να ‘χει, η ξεκάθαρη άποψή μας είναι ότι το μεσοπρόθεσμο momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν και παραμένει ανοδικό, ασχέτως με τις μεταπτώσεις, τις διορθώσεις και τις εναλλαγές. Τα πολλά και σημαντικά για την ελληνική οικονομία και τη χώρα είναι μπροστά. Οι αγορές έχουν ανοίξει για τη χώρα, εξέλιξη που με τη σειρά της «λύνει» την πρόσβαση σε καλύτερο δανεισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης