Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel - Στα 156 δισ. δολ. η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία - Σε κίνδυνο και η Κύπρος

Bruegel - Στα 156 δισ. δολ. η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία - Σε κίνδυνο και η Κύπρος
Οι κίνδυνοι από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης
Σε 156 δισ. δολ. ανέρχεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα οποία παρουσιάζει το think tank Bruegel.
H Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη τραπεζική ένωση, με την έκθεση στα 51 δισ. δολάρια και ακολουθεί η Ιταλία με 28,6 δισ. δολάρια, η Γερμανία με 23,7 δισ. δολάρια, η Βρετανία με 19 δισ. δολάρια, η Ολλανδία με 17,6 δισ. δολάρια και η Σουηδία με 14 δισ. δολάρια.
Η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στη Ρωσία, φτάνει τα 40 δισ. δολ.
Η αυστριακή Raiffeisen Bank, η ιταλική UniCredit και η Rosbank της γαλλικής Societe Generale,  συγκαταλέγονται στις 15 τράπεζες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις της κλιμάκωσης της έντασης, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τις δραστηριότητές τους ωστόσο να είναι περιορισμένα, γύρω στα 5-5,5 δισ. δολ.
Σύμφωνα με το Bruegel,η υποτίμηση των νομισμάτων της Ρωσίας (ρούβλι) και της Ουκρανίας (γρίβνα), μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.
Στο «κάδρο» των επιπτώσεων, μπαίνει και η Κύπρος, σύμφωνα με το think tank, λόγω της δραστηριοποίησης των Ρώσων.
Πάντως το Bruegel εκτιμά ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ρωσίας έχει απομακρυνθεί, ωστόσο δεν αποκλείει μετάδοσης της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο ή ακόμη και στην «καρδιά» της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης