Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Φούσκα τα ομόλογα της Ελλάδας - Ο αποπληθωρισμός απειλεί το δημόσιο χρέoς

Economist - Φούσκα τα ομόλογα της Ελλάδας - Ο αποπληθωρισμός απειλεί το δημόσιο χρέoς
Πλασματική η εικόνα της αγοράς ομολόγων
Ως… φούσκα χαρακτηρίζει την αγορά ομολόγων της Ελλάδας και των έτερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, το βρετανικό περιοδικό Economist.
Ορμώμενο από την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, το οικονομικό περιοδικό διαπιστώνει έναν άκρατο ενθουσιασμό των επενδυτών για την αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου.
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, το 2012 η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στα χρονικά της ιστορίας. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα αντλεί 3 δισ. ευρώ από δημοπρασία 5ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να μην υπερβαίνει το 5%.
Στις 15 Απριλίου, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησαν στο ιστορικό χαμηλό του 3,11%.
Από την Πορτογαλία έως την Ιρλανδία, οι επενδυτές επενδύουν στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ωθώντας τα επιτόκια σε χαμηλά αρκετών ετών.
Η αλλαγή του κλίματος στην περιφέρεια συνιστά αποδεικτικό στοιχείο για το τέλος της κρίσης, διερωτάται ο Economist.
Το 2014 αναλύει, αποτελεί έτος σκληρών μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνσης της ανάπτυξης και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Επομένως, ομολογουμένως υπάρχει σαφής πρόοδο. Ωστόσο, εξηγεί το περιοδικό, η συντελεσθείσα πρόοδος δεν δικαιολογεί την άκρατη αισιοδοξία.
Η αγορά ομολόγων της περιφέρειας είναι σχεδόν πλασματική, καθώς οι οικονομίες των χωρών αντιμετωπίζουν αρκετές παθογένειες.
1. Υπάρχει σαφές πρόβλημα αποπληθωρισμού. Με τις τιμές να βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, η συρρίκνωση του χρέους καθίσταται αρκετά δύσκολη υπόθεση
2. Η μείωση των επιτοκίων της περιφέρειας αντανακλά όχι την πρόοδο, αλλά την προσδοκία των επενδυτών πως η ΕΚΤ θα τυπώσει νέο χρήμα
Ένα χρόνο πριν, το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας κυμαινόταν στο 4,7% ενώ ο πληθωρισμός στο 1,5%. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,1% και ο πληθωρισμός στο… 0%. Εξαιτίας του χαμηλού πληθωρισμού, η βελτίωση στην αγορά ομολόγων της Ισπανίας είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και μηδενική, υπερτονίζει ο Economist.
Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών, οι αποδόσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν πράγματι υποχωρήσει αρκετά, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν συγκρίσει με τις πλούσιες χώρες. Εκεί αποδίδεται άλλωστε, και η αιφνίδια αγάπη των επενδυτών…

Η ελπίδα κόντρα στην ιστορία…
Το χρέος των κρατών εξαρτάται εν πολλοίς από τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης και των επιτοκίων δανεισμού. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, η συγκεκριμένη σχέση είναι άκρως απογοητευτική.
Οι περισσότερες χώρες διαθέτουν χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ. Η λιτότητα που έχουν ακολουθηθεί, έχει βάλει στο… γύψο την ανάπτυξη, η οποία παραμένει αδύναμη, ενώ ο πληθωρισμός επιμένει και το χρέος αυξάνεται.
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως θα εξετάσει μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά δεν έχει πειστεί ακόμη πως ο πληθωρισμός συνιστά πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ χαρακτηρίζεται από αναβλητικότητα, καθώς τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου εμφανίζονται διχασμένα ως προς την αναγκαιότητα λήψης ριζοσπαστικών μέτρων.
Δυστυχώς, η ιστορία αποδεικνύει πως οι προσπάθειες καταπολέμησης του αποπληθωρισμού αποβαίνουν άκαρπες. Τρανό παράδειγμα η Ιαπωνία. Για περίπου δύο 10ετίες, η Ιαπωνία ήταν κολλημένη στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν και το χρέος να αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης