Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs - Το κυνήγι αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχιστεί

Goldman Sachs - Το κυνήγι αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα συνεχιστεί
Η αμερικανική τράπεζα συστήνει short τοποθετήσεις στο ευρώ
Κολλημένη σε ένα περιβάλλον χαμηλών ταχυτήτων παραμένει η Ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs, στη νέα 4σέλιδη έκθεσή της "Global Outlook: Growth to Spring Back", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πράγματι σε τροχιά βελτίωσης και ανάκαμψης, ωστόσο είναι βέβαιο πως τόσο η ανάπτυξη, όσο και ο πληθωρισμός θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν αποκλείεται να απαιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει περαιτέρω δράση, προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι θετικές ειδήσεις...
Μεταξύ των θετικών ειδήσεων στην Ευρωζώνη συγκαταλέγεται η ολοένα και αυξανόμενη δυναμική των οικονομικών μεγεθών που δίδονται στη δημοσιότητα.
Καθοριστικοί δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως το οικονομικό κλίμα, η μεταποίηση, ο κλάδος των υπηρεσιών έχουν πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες και απομακρύνονται από τα ιστορικά χαμηλά που είχαν σημειώσει στο απόγειο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το 2012.
Το πιο σημαντικό όμως νέο που αφορά στην Ευρωζώνη δεν είναι άλλο από την ορατή αποκλιμάκωση των πιέσεων στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Οι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας, αναζητώντας ελκυστικές αποδόσεις. Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, ως εξής:
- Λόγω της ενίσχυσης σε διεθνές επίπεδο της διάθεσης για κυνήγι αποδόσεων.
- Λόγω της σταδιακής βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη.
- Λόγω της σταθεροποίησης των πολιτικών που υιοθετούνται.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Goldman Sachs χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προώθησαν οι χώρες της περιφέρειας, εξηγώντας πως με τον τρόπο αυτό ανακτήθηκε μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους.

Οι κίνδυνοι...
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σπεύδει να ωστόσο να επισημάνει πως υπάρχουν ακόμη αρκετές εστίες κινδύνου στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs:
1) Τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν απαράδεκτα υψηλά, γεγονός που καταδεικνύει πως η ανάπτυξη είναι ακόμη μετριοπαθής και επί της ουσίας ανεπαρκής για να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
2) Σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της Ευρωζώνης έχει καταλύτη την αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων, αφού μέσω αυτών ανακτάται η ανταγωνιστικότητα. Η εσωτερική κατανάλωση, ένας σχετικά πιο υγιής καταλύτης, παραμένει ακόμη υποτονική και σχεδόν στάσιμη.
3) Ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκεται και στα πιο υγιή του επίπεδα, δεδομένης της συνέχισης της αποπληρωμής - από την πλευρά των ευρωπαϊκών τραπεζών - των φθηνών δανείων (LTROs) που έλαβαν. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ρευστότητας στην Ευρωζώνη παραμένουν ακόμη αδύναμα.
4) Το ισχυρό ευρώ πλήττει σε μεγάλο βαθμό την εξαγωγική δραστηριότητα.

Επενδυτικές συστάσεις
Η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας θα συνεχιστεί. Οι επενδύσεις στην περιφέρεια δεν χαρακτηρίζονται αποτρεπτικές, δεδομένης της σταδιακής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Goldman Sachs θεωρεί πως οι επενδυτές που διψούν για αποδόσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν την περιφέρεια.
Ωστόσο συστήνει short τοποθετήσεις στο ευρώ, καθώς προβλέπει πως το ενιαίο νόμισμα θα δεχθεί αυξημένες πιέσεις, στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να αναλάβει πρόσθετη δράση, στο προσεχές μέλλον, για τη στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

(πρώτη ενημέρωση 07:15, 17 Απριλίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης