Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPGoldman Stanley! - Ισχυροί και ανέπαφοι οι δεσμοί των αμερικανικών τραπεζών - H επιτροπή της Βασιλείας υπαναχωρεί και αποδέχεται το status quo...

JPGoldman Stanley! - Ισχυροί και ανέπαφοι οι δεσμοί των αμερικανικών τραπεζών - H επιτροπή της Βασιλείας υπαναχωρεί και αποδέχεται το status quo...
Χαλαρώνουν τα μέτρα που προέβλεπαν "μπλόκο" στην αυξημένη αλληλεξάρτηση των αμερικανικών τραπεζών
Ισχυροί και ανέπαφοι παραμένουν οι δεσμοί μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να χαλαρώσουν ορισμένους από τους περιορισμούς που εξέταζαν να επιβάλλουν στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει πως οι δεσμοί μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών καλά κρατούν διατυπώνει έναν εύστροφο και ευφάνταστο αναγραμματισμό, προκειμένου να επιβεβαιώσει πως το αμερικανικό status quo στις τράπεζες δεν αναμένεται τελικώς να αλλάξει. JPGoldman Stanley... αναφέρει το πρακτορείο, κάνοντας ειδική μνεία και έξυπνο συνδυασμό μεταξύ των τριών ισχυρών αμερικανικών τραπεζών JP Morgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η επιτροπή της Βασιλείας πριν από έναν χρόνο προωθούσε αυστηρά μέτρα που προέβλεπαν "μπλόκο" στην αυξημένη αλληλεξάρτηση μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών. Ωστόσο, μόλις πριν από μια εβδομάδα, η επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισε να αλλάξει στάση και να επιτρέψει τελικώς τη διεξαγωγή συμφωνιών για αγοραπωλησίες παραγώγων (derivatives) - και όχι μόνο - μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών.
Η επιτροπή της Βασιλείας, σύμφωνα με το Bloomberg, φαίνεται πως δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για να προχωρήσει σε χαλάρωση των κανόνων που στόχευε να επιβάλλει όχι μόνο στο αμερικανικό, αλλά στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Να σημειωθεί εδώ πως το 95% των συμβολαίων της αμερικανικής αγοράς παραγώγων βρίσκεται συγκεντρωμένο στις εξής 5 τράπεζες: JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs και Morgan Stanley.
"Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Το κεντρικό θέμα δεν είναι το 'too big to fail' (πολύ μεγάλος για να καταρρεύσεις), αλλά το 'too interconnected to fail' (πολύ διασυνδεδεμένος για να καταρρεύσεις)" δηλώνει στο Bloomberg ο Urs Rohner, πρώην αντιπρόεδρος της Credit Suisse.
Όπως αναφέρει στη συνέχεια το πρακτορείο, μετά την αλλαγή πλεύσης από την επιτροπή της Βασιλείας, η προσοχή στρέφεται πλέον στην κεντρική αμερικανική τράπεζα, τη Fed, η οποία πρέπει προσεχώς να καταρτίσει - και να ολοκληρώσει -  κανονισμό που θα ρυθμίζει το ύψος και τη μορφή της έκθεσης των αμερικανικών τραπεζών σε συγκεκριμένα assets.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης