Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiro Sovereign - Παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης, δεν είναι βέβαιο πως η Ελλάδα είναι φερέγγυα

Spiro Sovereign - Παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης, δεν είναι βέβαιο πως η Ελλάδα είναι φερέγγυα
Το αν η Ελλάδα είναι πλέον φερέγγυα ή όχι... λέει πολλά για τη διαχείριση της κρίσης χρέους από τους Ευρωπαίους
Yπό αμφισβήτηση θέτει τη φερεγγυότητα της Ελλάδας η Spiro Sovereign Strategy, παρά το γεγονός πως μόλις χθες Τετάρτη η Eurostat επιβεβαίωσε πως ο στόχος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεόνασματος το 2013 έχει πράγματι επιτευχθεί.
"Από τεχνικής πλευράς, είναι αμφισβητήσιμο το αν η Ελλάδα πλέον θεωρείται φερέγγυα", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Nicholas Spiro, γενικός διευθυντής της Spiro Sovereign Strategy, παρά το γεγονός πως οι Βρυξέλλες πιστοποίησαν αυτό που εδώ και αρκετό καιρό ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά - μάλιστα - ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Μάλιστα ο Nicholas Spiro προχωρά ένα βήμα ακόμη παραπέρα και χωρίς να διστάζει να ανοίξει μέτωπο με τις Βρυξέλλες, σημειώνει χαρακτηριστικά πως "το αν τελικά σήμερα η Ελλάδα θεωρείται πλέον φερέγγυα ή όχι... λέει πολλά για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης χρέους τα τελευταία 4 χρόνια από τους Ευρωπαίους".
Πραγματοποιώντας παράλληλα ο ίδιος μια σύντομη αναδρομή στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο Nicholas Spiro χαρακτηρίζει "συγκλονιστικό" τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού χρέους από το 2009 μέχρι και σήμερα...
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες, η Eurostat επιβεβαίωσε το πρωτογενές πλεόνασμα των 1,5 δισ. ευρώ της Ελλάδας για το 2013, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι επιστροφές από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στα 3,4 δισ.
- Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.
Ειδικά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ. Κάτω από το μέσο όρο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ευρωζώνης.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης