Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT - Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο μεγάλος κερδισμένος του 2014

FT - Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο μεγάλος κερδισμένος του 2014
Από τις αρχές του 2014, οι περιφερειακές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κατά 16%, με τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές της περιφέρειας να σημειώνουν άνοδο 6%
Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 2014, υποστηρίζει σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με τη στήλη Short View, τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά:
1) Η αποτίμηση των μετοχών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τουλάχιστον με βάση το p/e των εκτιμώμενων κερδών τους, είναι πλέον υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
2) Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων είναι οι χαμηλότερες όλων των εποχών, των ισπανικών βρίσκονται κοντά στο ιστορικό χαμηλό τους. Την ίδια ώρα, το spread των 10ετών ομολόγων της περιφέρειας έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από πριν τη διάσωση της Ελλάδας, το 2010.
3) Οι τραπεζικές μετοχές, αποτελούν τον μεγάλο κερδισμένο της Ευρώπης φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι πέντε πρώτες σε αποδόσεις ιταλικές μετοχές είναι τραπεζικές, ενώ στην Ισπανία, πέντε μετοχές εκ των κορυφαίων 10, είναι τραπεζικές.
Από τις αρχές του 2014, οι περιφερειακές τράπεζες έχουν ενισχυθεί κατά 16%, με τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές της περιφέρειας να σημειώνουν άνοδο 6%.
Εάν εξαιρεθούν τα χρηματιστήρια της περιφέρειας, η Ευρωζώνη δίνει κέρδη μόλις 2% στο ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με του FT, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες που έχουν φορτώσει κρατικά ομόλογα -κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία- ωφελούνται άμεσα όταν οι αποδόσεις τους υποχωρούν. Και οι χαμηλότερες αποδόσεις βοηθούν τα δημόσια οικονομικά και μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης για τράπεζες και επιχειρήσεις, στηρίζοντας την οικονομία, ενισχύοντας τα φορολογικά έσοδα και μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια.
Ωστόσο, ο «ενάρετος κύκλος» δεν έχει φανεί ακόμα και προς το παρόν έχει καταγραφεί μόνο το γεγονός ότι η πτώση των αποδόσεων οδηγεί σε άνοδο των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης