Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bild – Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας – Η Ελλάδα ζει με δανεικά, έχει μακρύ δρόμο ακόμα

tags :
Bild – Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας – Η Ελλάδα ζει με δανεικά, έχει μακρύ δρόμο ακόμα
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται
Εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στις θετικές εξελίξεις που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις της Eurostat για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία σε σημερινό της δημοσίευμα τονίζει ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Bild υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις  στην Ελλάδα εξακολουθούν να μην υλοποιούνται, τονίζοντας ότι «παντού ανθεί η διαφθορά».
«Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο συνεχίζει στο ίδιο προκλητικό ύφος, τονίζοντας ότι «όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους».
«Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς» επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της Bild.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Stuttgarter Zeitung, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο υπερβολικά υψηλό ελληνικό χρέος.
«Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Stuttgarter Zeitung.
Η Freie Presse επισημαίνει ότι κατόπιν αυτών των εξελίξεων οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες των κρατών τους τι σημαίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς» επισημαίνει η Freie Presse ενώ η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, αν και τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα «πραγματικό» κούρεμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης