Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg - Ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχη έξοδο της χώρας στις αγορές η συνάντηση του Σαμαρά με τον J. Dimon της JPMorgan

Bloomberg - Ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχη έξοδο της χώρας στις αγορές η συνάντηση του Σαμαρά με τον J. Dimon της JPMorgan
Πως ο πρωθυπουργός κατάφερε να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές
Τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλο της JPMorgan.
Κατά τη συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη τον  περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σαμαράς είχε αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα πολλών.
Ο Dimon κατά τη συνεδρίαση εκείνη είχε μιλήσει με υποστηρικτικά λόγια για τον Σαμαρά και τις προσπάθειές του να επαναφέρει την Ελλάδα στις αγοράς, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους διαχειριστές κεφαλαίων για το γιατί θα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εκείνη η συνάντηση ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχη έξοδο της χώρας στις αγορές πρόσφατα.
Ενώ η χώρα εξακολουθεί να μαστίζεται από τον αποπληθωρισμό και την υψηλή ανεργία στην Ευρώπη, η έκδοση υπογράμμισε την ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τη ζώνη του ευρώ , δεδομένου ότι επιδιώκει να εξαλείψει το στίγμα της έναρξης της οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε με τη μεγαλύτερη έως σήμερα την αναδιάρθρωση χρέους.
Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν πάνω από 400% από τον Ιούνιο του 2012, τον μήνα που Σαμαράς ήρθε στην εξουσία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg World Bond Index, περισσότερο από κάθε  άλλον τίτλο του δείκτη Standard & Poors 500. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010, ενώ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναμένεται οι αποδόσεις να συνεχίσουν να υποχωρούν.
Στην πρόσφατη έκδοση 5ετών ομολόγων, σχεδόν το ήμισυ εξ αυτών πήγε σε επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και το ένα τρίτο διατέθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Η χρονική στιγμή της έκδοσης επέτρεψε στην Ελλάδα να αξιοποιήσει το ράλι των ομολόγων που υπάρχει σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
Βέβαια είναι και αρκετοί επενδυτές που δεν πείστηκαν από την πρόοδο της Ελλάδας, ώστε να δικαιολογήσουν αποδόσεις κάτω του 5%. Οι Insight Investment Management, η Kleinwort Benson Bank  η Natixis Asset Management και η Skagen, οι οποίες μαζί διαχειρίζονται περίπου 900 δισ.  δολάρια, ήταν μεταξύ των επενδυτών που απέφυγαν την ελληνική έκδοση.
Όμως όπως είπε και ο Dimon της JPMorgan πριν από δύο ημέρες σε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου "είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και να μπορέσει αναπτυχθεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης