Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To ελληνικό χρέος στη μέγγενη της γερμανικής πολιτικής σκηνής - Οι ευρωσκεπτικιστές κάνουν… κόλπα ενόψει εκλογών, καταγγέλλει η Die Zeit

To ελληνικό χρέος στη μέγγενη της γερμανικής πολιτικής σκηνής - Οι ευρωσκεπτικιστές κάνουν… κόλπα ενόψει εκλογών, καταγγέλλει η Die Zeit
«Ποιος κάνει κόλπα με το ελληνικό χρέος;»
Σε κεντρικό ζήτημα της γερμανικής προεκλογικής «σκηνής» έχει αναχθεί το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο παροχής ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα.
Μάλιστα, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» καταγγέλλει ανοιχτά την Ελλάδα πως «μαγείρεψε» εκ νέου τα στατιστικά της στοιχεία, για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο επικεφαλής του κόμματος, Bernd Lucke κατέθεσε στην Επιτροπή Αναφορών του γερμανικού Κοινοβουλίου σχεδόν 35.000 υπογραφές κατά ενός νέου «πακέτου βοήθειας» για την Ελλάδα.
Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Die Ziet διατυπώνει σαφείς υπαινιγμούς για τη στάση του AfD έναντι της Ελλάδας. Υπό τον τίτλο «Ποιος κάνει κόλπα με το ελληνικό χρέος;», η γερμανική εφημερίδα διερωτάται εάν οι ίδιοι οι ευρω-σκεπτικιστές είναι αυτοί που «κάτι μαγειρεύουν».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, ο B. Lucke  αυτοπροβάλλεται ως «θεματοφύλακας της οικονομικής λογικής, την οποία θέλει επιτέλους να επιβάλει στην καθημερινότητα της πολιτικής. Με αυτή τη στρατηγική θέλει να εκλεγεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι».
 Στην προσπάθειά του αυτή αξιοποιεί το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής χειρισμοί για την καταπολέμηση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν εν μέρει αντιφατικοί. Μόνο που τώρα φαίνεται ότι ο ίδιος ο Lucke πέφτει σε αντιφάσεις, διατείνει  η γερμανική εφημερίδα.
Όπως αναφέρει η Die Zeit, στις 2 Απριλίου ο Lucke είχε απευθύνει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble, στην οποία αντέκρουε την εξαγγελία της Αθήνας περί πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και την κατ΄αρχήν επιβεβαίωσή της από την τρόικα στις 19 Μαρτίου. «Κατά περίεργο τρόπο», έγραφε ο Lucke, τα στοιχεία της Αθήνας και της τρόικας δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Eurostat, οι οποίοι, όπως ανέφερε, είχαν υπολογίσει μεγαλύτερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και «λόγω των χρημάτων που είχαν διαθέσει οι Έλληνες για τη διάσωση των τραπεζών τους».
Ο Lucke υπαινισσόταν ότι η ελληνική πλευρά απέκρυψε αυτά τα κονδύλια με «δημιουργική λογιστική», ώστε να ωραιοποιήσει την εικόνα των κρατικών εσόδων. 'Ετσι, ο οικονομολόγος από το Αμβούργο φαινόταν να εδραιώνει έτσι την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο προεκλογικό σκηνικό, καταφεύγοντας ωστόσο, όπως αναφέρει η Zeit, στα καθιερωμένα στερεότυπα για τους «Έλληνες που κάνουν κόλπα» και για τους «Γερμανούς που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται». Άλλωστε και παλαιότερα η Γερμανία «είχε εξαπατηθεί με παραποιημένα στοιχεία» υποστηρίζει ο Lucke, υπαινισσόμενος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ με τα στατιστικά στοιχεία της εποχής.
H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει σύμφωνα με το πρακτορείο Deutsche Welle, πως τα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών πράγματι δεν εμφανίζονται στους σχετικούς υπολογισμούς επισημαίνει. Ωστόσο,  δεν πρόκειται για «σκάνδαλο», αλλά για καθιερωμένη πρακτική υπολογισμού του χρέους από το ΔΝΤ «εδώ και μισό αιώνα». Ο λόγος: «Οι ελεγκτές θέλουν να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο σαφή εικόνα για τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Γι αυτό εξαιρούν από τον υπολογισμό τους όλες τις έκτακτες παραμέτρους. Ως τέτοια έκτακτη παράμετρος λογίζεται το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών, γιατί παρουσιάζεται μία μόνο φορά, όπως και αντιστρόφως δεν συνεκτιμώνται κέρδη από την πώληση κρατικής περιουσίας, γιατί και αυτά θεωρούνται έκτακτα έσοδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης