Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Πάνω από 37 δισ. ευρώ έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμούς off-shore από το 2009 - Καταλυτική η άρση τραπεζικού απορρήτου

tags :
ΟΟΣΑ: Πάνω από 37 δισ. ευρώ έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμούς off-shore από το 2009 - Καταλυτική η άρση τραπεζικού απορρήτου
Στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών θα συμμετάσχει και η Ελλάδα από το 2017
Πάνω από 37 δισ. ευρώ έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμούς off-shore εταιρειών από το 2009, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ), η οποία αποδίδει την επιτυχία στα προγράμματα εθελοντικής συνεργασίας των φορολογούμενων με τις Αρχές.
Οι νέοι κανόνες σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ήταν η μεγάλη κίνηση μιας συντονισμένης επίθεσης κατά της φοροδιαφυγής στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μιας σειράς φορολογικών σκανδάλων των κυβερνήσεων.
«Η κίνηση αυτή αποβλέπει στην αποκάλυψη των απατεώνων που δεν θα μπορούν από πουθενά να κρύψουν τα κεφάλαια τους», δήλωσε ο Angel Gurría, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ «τεράστια» ποσά αφορολόγητων χρημάτων βρήκαν καταφύγιο σε offshore, αλλά περισσότερο από μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι έχουν ήδη επωφεληθεί από τα προγράμματα εθελοντικής γνωστοποίησης - τα οποία προσφέρουν μειωμένες ποινές για εκείνουν που παραδέχονται μυστικούς offshore λογαριασμούς.
Τα 37 δισ. ευρώ συλλέχθηκαν από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι η καταστολή του τραπεζικού απορρήτου έχει ήδη μεγάλο αντίκτυπο, είπε ο Gurria.
Από το 2009, οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να ζητούν πληροφορίες σχετικά με offshore λογαριασμούς, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες.
Η κίνηση για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα καταστήσει πολύ πιο εύκολο για τις αρχές να εντοπίσουν τους φορολογικούς απατεώνες.
Ο ΟΟΣΑ έχει ήδη δημοσιεύσει περισσότερες από 200 σελίδες οδηγιών σχετικά με το πώς οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανταλλάσσουν φορολογικά στοιχεία, η οποία θα παρουσιαστεί σε συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της G20 στο Cairns της Αυστραλίας, το Σεπτέμβριο.
Ήδη 65 χώρες και περιοχές να έχουν ήδη δεσμευθεί πως θα συμμετάσχουν στο σύστημα (πάνω από 40 εξ αυτών από το 2017).
Μεταξύ των κρατών που έχουν δηλώσει πως θα συνεργαστούν βρίσκονται σημαντικά τραπεζικά κέντρα όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Σιγκαπούρη.
Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετέχουν στο σύστημα είναι και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης