Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Barclays - Μεγάλο πρόβλημα τα NPLs

Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Barclays - Μεγάλο πρόβλημα τα NPLs
Οι ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες
Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνει την πρόκληση των ελληνικών τραπεζών για τη διαχείριση του όγκου των προβληματικών δανείων, η Barclays, εκτιμώντας ότι οι ασκήσεις αντοχής (AQR) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποκαλύψουν ότι οι δείκτες των NPLs θα είναι ανάμεσα στους υψηλότερους της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την 17σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "The ECB comprehensive assessment – Greece" (Η συνολική εκτίμηση της ΕΚΤ - Ελλάδα), η Barclays θεωρεί ότι τα AQRs είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Η άσκηση θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές και ισχυρές κεφαλαιακά, αν και αναμένετε τα αποτελέσματα να διαφέρουν ανά περιοχή.
Υπό αυτά τα δεδομένα παρουσιάζει μια ανάλυση των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.



Πυλώνας 1 - Εποπτική αξιολόγηση των κινδύνων

Η εκτίμηση των εποπτικών κινδύνων κρίνει τους βασικούς κινδύνους του ισολογισμού, όπως η ρευστότητα, η μόχλευση και η χρηματοδότηση.
Η εκτίμηση της Barclays δείχνει ότι τα προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι κατάλληλα.



Ωστόσο, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος εξακολουθεί να είναι υψηλή.
Μετά την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, η Barclays πιστεύει ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν σύντομα στις αγορές για να αντικαταστήσουν μέρος της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας.

Πυλώνας 2 - Έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων

Η Barclays πιστεύει ότι η εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR), θα διαπιστώσει ότι ο όγκος των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ και ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λιγότερο συντηρητική σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ.



Πιθανόν να αναθεωρηθεί η ταξινόμηση των δανείων, με την Τράπεζα Πειραιώς να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Επίσης, η κάλυψη που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για τα προβληματικά δάνεια φαίνεται αδύναμη σε σχέση με το συνολικό απόθεμα των απομειωμένων δανείων.

Πυλώνας 3 - Stress test

Μετά την αξιολόγηση της Blackrock το 2013 που οδήγησε στις ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, η Barclays πιστεύει ότι ο κλάδος έχει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση την οδηγία CRD IV και είναι σε σχετικά καλή θέση για τα στοιχεία που απαιτούνται στα τεστ αντοχής.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το σημείο εκκίνησης για τα stress test είναι ο προσαρμοσμένος ισολογισμός στα AQR σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αρνητικές εκπλήξεις.
Παρ 'όλα αυτά, η Barclays πιστεύει ότι μπορεί να διαπιστωθεί τυχόν έλλειψη κεφαλαίων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαχειρίσιμη.

Συμπέρασμα και συστάσεις

Η Barclays δηλώνει επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας των προβληματικών δανείων και τη μη κάλυψη τους σε σχέση με το κεφάλαιο.
Επίσης, μεγάλο πρόβλημα μπορεί να διαπιστωθεί λόγω της ασυνεπούς ταξινόμησης των δανείων.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό αποτέλεσμα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα μπορούσε να είναι ασθενέστερο από ό, τι αναμενόταν, παρά την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Παρ 'όλα αυτά, με βάση την ανάλυση της, η Barclays υπογραμμίζει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση με βάση τα πρότυπα που θα θέσει η ΕΚΤ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης