Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πλώρη για τις 1190 – 1200 μονάδες βάζει ξανά το Χ.Α - Αν οι 180 βουλευτές του Σαμαρά δεν είναι… μπλόφα, αλλάζει εκ νέου το momentum

Πλώρη για τις 1190 – 1200 μονάδες βάζει ξανά το Χ.Α - Αν οι 180 βουλευτές του Σαμαρά δεν είναι… μπλόφα, αλλάζει εκ νέου το momentum
Η προεξόφληση ψήφισης προέδρου - αν δεν είναι μπλόφα - μπορεί να αλλάξει εκ νέου το momentum στο Χ.Α. - Υποσχόμενο το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς
Αρκετά υποσχόμενο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των 1.170 μονάδων έκανε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, πλησίον των υψηλών ημέρας τόσο για το Γενικό Δείκτη όσο και για τους FTSE 25 και τον τραπεζικό.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και αρκετές μετοχές του FTSE 25 βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα τους το τελευταίο 3ωρο, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η Εθνική και η Alpha Bank έκλεισε με ανεκτέλεστο περίπου 3,4 εκατ. τεμαχίων.
Η εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε σταδιακά εν μέσω ανατροφοδοτούμενου σκηνικού μετά τις 14:00 με αρκετά χαρτιά να ξυπνούν από το λήθαργο, ανεβάζοντας προοδευτικά όγκους και τζίρους.
Η συνεδρίαση είχε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως την ενίσχυση του τζίρου κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, καθώς έως τις 16:20 η αξία συναλλαγών διαμορφώνονταν στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ στο φινάλε έφτασε στα 99,1 εκατ. ευρώ, επίδοση που παρ’ ότι δεν ενθουσιάζει, εντούτοις απαξιωμένη δεν είναι.
Άλλωστε, είθισται τον Ιούλιο οι όγκοι και οι τζίροι στο Χ.Α. να μειώνονται, ορισμένες φορές και δραματικά.
Καταλύτης για την αναθάρρηση των αγοραστών μετά το μεσημέρι ήταν οι διαρρέουσες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά ότι συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των βουλευτών (180 τον αριθμό) για την ψήφιση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Κάτι που αυτόματα μεταφράζεται ότι μπορούν να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, αλλά και ο… αιφνιδιασμός που ελλόχευε για το προσεχές φθινόπωρο, ακριβώς λόγω αυτής της αδυναμίας εκλογής προέδρου.
Παράλληλα, θετικά θα συνδράμει και η επικείμενη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Moody's που θα γίνει την άλλη Παρασκευή 1η Αυγούστου, όμως κυρίαρχο σ’ αυτή τη φάση είναι το… πολιτικό ζήτημα.
Φυσικά είναι πρόωρο ακόμη να λεχθεί οτιδήποτε με ασφάλεια, όμως αν πράγματι οι πολιτικές δυνάμεις διαμορφωθούν έτσι ώστε να προεξοφλείται πως μπορεί αυτή η Βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα αλλάξουν – εκ νέου – τα δεδομένα και στο χρηματιστήριο.
Γιατί, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, το κεντρικό πρόβλημα της αγοράς είναι πολιτικό και έγκειται στο φόβο πολιτικής αβεβαιότητας, ακυβερνησίας, ακύρωσης των έως τώρα πεπραγμένων κ.ο.κ.
Το πόσο... πολιτικό είναι το πρόβλημα της αγοράς, φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις ημέρες της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου (σε μια… μικρογραφία του πανικού του 2012) η αγορά έχασε περί το 15% μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις!
Μια δεύτερη επιβεβαίωση ότι το πρόβλημα της αγοράς είναι πολιτικό, είναι και το γεγονός ότι μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό οι ξένοι έχουν μειώσει στο ήμισυ και παραπάνω τις πρωτοβουλίες τους στο Χ.Α.!
Ακριβώς γιατί ο ανασχηματισμός δεν έδωσε στίγμα αποφασιστικότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις μεγάλες μάχες που δίνει η οικονομία και η χώρα, αλλά ήταν ένας ανασχηματισμός συντεχνιακής λογικής, «φίλιων» εξυπηρετήσεων, ποσοστώσεων και ισορροπιών.
Από εκεί και πέρα, το επόμενο διάστημα, οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν καθαρά για λόγους εντυπώσεων και διαμόρφωσης κλίματος στη βάση ότι  (εξακολουθεί να) έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ή αν πράγματι υπάρχει ουσιαστικό υπόβαθρο και όντως συγκεντρώνεται η… δύναμη των 180 βουλευτών.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο τμήμα των σημερινών βουλευτών, ίσως το 30% ή 40% δεν μπορούν να ελπίζουν σε επανεκλογή τους – τουλάχιστον με τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα – άρα πιθανότατα θα προσπαθήσουν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο και έτσι θα «δικαιολογήσουν» την απόφασή τους για την ψήφιση εκλογής Προέδρου!

Πλώρη για τις 1.190 – 1.200 βάζει εκ νέου το Χ.Α.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και βεβαίως έχοντας κατά νου ότι το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και διεθνώς, άρα… προφητείες και ασφαλή σενάρια μακροπρόθεσμου ορίζοντα απλώς φαντάζουν (και είναι) γελοία, η αγορά δείχνει διάθεση περαιτέρω βελτίωσης της τεχνικής εικόνας.
Η αγορά σε τρεις συνεδριάσεις κράτησε τη ζώνη των 1.140 μονάδων βγάζοντας άμυνες ακόμη και με «στεγνό» τζίρο, με τους πωλητές να μην κυριαρχούν. Έτσι, μετά τη διακράτηση της ζώνης των 1.140 – 1.150 μονάδων χθες έγινε επιτυχημένη κίνηση προς τον έλεγχο της ζώνης των 1.170 - 1.180 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει στηρίξεις πρωτίστως στον FTSE 25 και δευτερευόντως στις τράπεζες που ανέκαμψαν το τελευταίο δίωρο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.176,13 μονάδες με άνοδο 2,07% πλησίον των υψηλών ημέρας στις 1.177,23 μονάδες (+2,16%), με τον FTSE 25 να κλείνει στις 377,52 μονάδες (+1,92%) και τον τραπεζικό δείκτη (+2,14%).
Πλέον, η αντίσταση για το Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 1.190 μονάδες, ενώ για τον FTSE 25 στις 380 μονάδες, δηλαδή αμφότεροι βρίσκονται πλησίον σημαντικών τεχνικών φραγμάτων.
Μνείας αξίζει η βελτιωμένη παρουσία στα τερματικά του Χ.Α. για τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τις βιομηχανικές μετοχές και του ευρύτερου χώρου της ενέργειας.
Αναλυτικότερα, στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ +6,15%, ΓΕΚ Τέρνα +5,11%, ΔΕΗ +3,82%, Viohalco +3,77%, ΜΙG +3,64%, Motor Oil +3,39%, Τέρνα Ενεργειακή +3,19%, ΟΛΠ +3,10%, Ελλάκτωρ +3,17%, Μυτιληναίος +2,99%, Μέτκα +2,80% κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης