Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Παραμένουν οι ανησυχίες για την Ελλάδα - Aπαραίτητη η συνέχιση της σφιχτής επιτήρησης

tags :
Economist: Παραμένουν οι ανησυχίες για την Ελλάδα - Aπαραίτητη η συνέχιση της σφιχτής επιτήρησης
Σκληρές προμηνύονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Παραμένουν οι ανησυχίες των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας για αν η κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων χωρίς να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση.
Αυτό αναφέρει το περιοδικό Economist στη νέα ανάλυση του για την Ελλάδα, η οποία μάλιστα ξεκινά με το συμβάν της σύλληψης του φυγόδικου Ν. Μαζιώτη στο Μοναστηράκι, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Αθήνα απολαμβάνει ίσως την καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά η ανάκαμψη παραμένει ακόμη εύθραυστη.
Η ίδια η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξίσου αδύναμη. Μετά από ένα ρεκόρ αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 1% το τρέχον έτος. Περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας θα προστεθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, αντιστρέφοντας έξι χρόνια μείωσης της απασχόλησης.
Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βρίσκονται σε υψηλό εξαετίας και οι καταναλωτές και πάλι επισκέπτονται τα εμπορικά κέντρα της Αθήνας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτευχθεί και ο φετινός στόχος του πλεονάσματος του προϋπολογισμού, στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, δεκάδες μικρές αλλά σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη τη δυσφορία τους για την επιστροφή της τρόικας τον Σεπτέμβριο, όταν και θα είναι η τελική επανεξέταση της προόδου τους.
Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές.
Οι Έλληνες θέλουν να ελαφρύνει το βάρος για τους φορολογούμενους με τη μείωση των φόρων επί των καυσίμων και, ίσως, με την απόκλιση της σημαντικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει τη μεγάλης κλίμακας απόλυση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα
Άλλος ένας γύρος οδυνηρές περικοπές στις συντάξεις πλησιάζει, πέρα από τις προηγούμενες μειώσεις που ήδη έχουν φτάσει κατά μέσο όρο το 30%.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θέλει να μειώσει τη λίστα της τρόικας για περίπου 700 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Υποστηρίζουν ότι έξι χρόνια απαιτητικές προσαρμογής αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα, έτσι ώστε οι Έλληνες να πρέπει να ελαφρυνθούν.
Οι ξένοι δεν είναι τόσο σίγουροι, σύμφωνα με την ανάλυση.
Φοβούνται ότι χωρίς την αυστηρή εποπτεία της τρόικας, η είσπραξη των φόρων θα επιβραδύνει, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα θα παγώσει και ο έλεγχος των δαπανών θα χαλαρώσει, καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης