Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Κανέναν δεν συμφέρει η Αργεντινή να καταλήξει σε μια νέα χρεοκοπία - Ανυπολόγιστες οι συνέπειες

Financial Times: Κανέναν δεν συμφέρει η Αργεντινή να καταλήξει σε μια νέα χρεοκοπία  - Ανυπολόγιστες οι συνέπειες
Για την Αργεντινή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι άσχημες
Κανέναν δεν συμφέρει η Αργεντινή να καταλήξει σε μια νέα χρεοκοπία, τονίζει σε νέα ανάλυση του η εφημερίδα Financial Times, καθώς η κατάσταση μπορεί να περιπλεχθεί με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Σύμφωνα με την ανάλυση, παρά το γεγονός ότι μόλις λίγες ημέρες παραμένουν μέχρι την 30η Ιουλίου, για τη λήξη της προθεσμίας της Αργεντινής να κάνει τις πληρωμές τόκων ομολόγων, ένα ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε default.
Μπορεί να υπάρξει κάποια παραχώρηση της τελευταίας στιγμής που θα απέτρεπε τη χρεοκοπία.
Πράγματι, εάν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, το πιο πιθανό είναι να έρθει την τελευταία στιγμή.
Όπως έχουν τα πράγματα, η Αργεντινή αρνείται να καταβάλει τα 1,3 δισ. δολάρια στα hedge fynds, δήθεν εξαιτίας των νομικών κινδύνων που απορρέουν από την περίφημη ρήτρα rufo (δικαιώματα από μελλοντικές προσφορές) στις συμβάσεις ομολόγων για όσους αποδέχτηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους το 2005 και το 2010.
Το ζήτημα ωστόσο περιπλέχθηκε αυτήν την εβδομάδα όταν απέρριψε την έφεση της Αργεντινής να ανασταλεί η πληρωμή των ομολόγων.
Παρ 'όλα αυτά, η χρεοκοπία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Για την Αργεντινή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι άσχημες, επιδεινώνοντας την ύφεση, τον πληθωρισμό και την έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια, η οποία πιθανόν να προκαλέσει μια δεύτερη υποτίμηση του νομίσματος.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η πρόεδρος C. Fernández δεν θα έχει καμία τύχη να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.
Και έπειτα υπάρχει η νομική δίνη που θα προκύψει...
Αλλά για τα hedge funds, επιτρέποντας μια προεπιλογή θα σήμαινε ότι θα πετάξουν τα ατού τους στις διαπραγματεύσεις: ακριβώς, την απειλή της αδυναμίας πληρωμής.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Αργεντινή θα βρίσκεται σε θέση να ξεφύγει των υποχρεώσεων της εάν χρεοκοπήσει.
Ωστόσο, μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι μια απλή υπόθεση, και ότι μια χρεοκοπία δεν θα είναι τόσο κακή για τα hedge funds, που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να περιμένουν, αν χρειαστεί, έως ότου μια νέα κυβέρνηση αναδειχθεί στη χώρα που θα θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα και να προχωρήσει, έτσι ώστε επιτέλους να επιτευχθεί στην εξομάλυνση των σχέσεων της Αργεντινής με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Βεβαίως, θα ήταν απογοητευτικό για τα hedge funds να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και να αποφύγουν τα νομικά προβλήματα που συνδέονται με τη ρήτρα rufo, καθώς και το default.

Bloomberg: Στο 44% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Αργεντινής - Απαισιόδοξοι οι διεθνείς αναλυτές

Στο 44% εκτινάσσεται η πιθανότητα χρεοκοπίας της Αργεντινής, καθώς η κήρυξη στάσης πληρωμών φαντάζει το πλέον πιθανό ενδεχόμενο για τη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Αργεντινής αυξήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο 44%. Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, το σχετικό ποσοστό περιοριζόταν στο 28%.
Η Αργεντινή προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία, πρέπει να έλθει σε συμφωνία για την αποπληρωμή ομολόγων, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, έως τις 30 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη.
"Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αυξάνεται διαρκώς" προειδοποιεί παράλληλα, ο Donato Guarino, στρατηγικός αναλυτής της Barclays.
Υπενθυμίζεται πως το 2001 η Αργεντινή κήρυξε χρεοκοπία, ενώ το 2005 και το 2010 προέβη στην αναδιάρθρωση του χρέους της.

Mohamed El-Erian: Το δράμα της Αργεντινής - Το καταστροφικό σενάριο μιας άτακτης χρεοκοπίας δεν μπορεί να αποκλειστεί

Το παράδοξο με το δράμα του χρέους της Αργεντινής επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει ο Mohamed A. El-Erian, πρώην CEO της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz.
Όπως επισημαίνει σε νέο του άρθρο στο πρακτορείο Bloomberg, μια μικρή ομάδα επενδυτών βρίσκεται κοντά στο στόχο της: Να αναγκάσει την Αργεντινή να πληρώσει για ομόλογα και αποφάσεις του παρελθόντος.
Το παράδοξο είναι πως η έκβαση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αργεντινής και των hedge funds μπορεί να αποβεί.... μοιραία και κακή για τους πιστωτές των κρατών διεθνώνς και γενικώς.
Υπό το βάρος αυστηρών δικαστικών αποφάσεων κι ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, η Αργεντινή βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Εάν μέχρι τις 30 Ιουλίου δεν έχει βρει λύση, τότε θα χρεοκοπήσει. Η Αργεντινή δίνει τη μάχη της, μια μάχη μακρά, δίχως να είναι σε θέση να αγνοήσει τους πιστωτές της...
Σύμφωνα με τον πρώην ισχυρό άντρα της Pimco, το πιο πιθανό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι κάποιου είδους συμβιβασμός. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και το καταστροφικό σενάριο μια άτακτης χρεοκοπίας...
Εάν οι πιστωτές δικαιωθούν, τότε όλοι θα μιλήσουν για μια αποφασιστική νίκη των μακροπρόθεσμων επενδυτών που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές. Ο λόγος; Η δικαίωσή τους θα αποθαρρύνει τα άλλα κράτη από το ενδεχόμενο να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Όμως, όπως προειδοποιεί ο Mohamed El-Erian, τυχόν νίκη των πιστωτών θα μειώσει την ικανότητα - σε διεθνές επίπεδο - επίτευξης συμφωνιών μεταξύ πιστωτών και κυβερνήσεων...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης