Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNN Money: Στην απομόνωση η Ρωσία - Βαρύ το τίμημα της ουκρανικής κρίσης

CNN Money: Στην απομόνωση η Ρωσία - Βαρύ το τίμημα της ουκρανικής κρίσης
Δραματική η επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας
Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα που οδηγεί στην απομόνωσή της, λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό CNN Money.
Την περασμένη Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 8%, για τρίτη φορά από τον Μάρτιο, με τις επιλογές της να είναι περιορισμένες, καθώς ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 7,5%.
Όπως σημειώνει το CNN Money, η κρίση οδήγησε τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να αποσύρουν τα χρήματά τους από τη Ρωσία, γεγονός που άσκησε ισχυρές πιέσεις στο ρούβλι και αύξησε το κόστος των εισαγωγών, με τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν κίνητρο για τις επιχειρήσεις, ώστε να κρατήσουν τα χρήματά τους στη Ρωσία.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα για να δανειστούν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο να βυθιστεί η οικονομία στην ύφεση.
Το ρούβλι έχει υποχωρήσει 6% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2014, ενώ το Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει καταγράψει απώλειες 7,6%.
Η οικονομία της Ρωσίας επιβραδύνθηκε δραματικά φέτος, με την κεντρική τράπεζα να υπολογίζει μηδενική ανάπτυξη για το β΄τρίμηνο του 2014.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει στασιμότητα το 2014, ενώ άλλοι οικονομολόγοι εμφανίζονται ακόμη πιο απαισιόδοξοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης