Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley – Η διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο πιθανόν η επόμενη κίνηση του Putin

tags :
Morgan Stanley – Η διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο πιθανόν η επόμενη κίνηση του Putin
Ρεαλιστική ή πατριωτική απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης το δίλημμα του Ρώσου προέδρου



Η διακοπή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο ενδεχομένως να είναι η κίνηση – απάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin στις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυση της η Morgan Stanley, η οποία τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές στην ενέργεια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, ΗΠΑ και ΕΕ εκτιμούν ότι με τις κυρώσεις αυτές θα εντείνουν την πίεση τους προς τον πρόεδρο της Ρωσίας προκειμένου να κάνει αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μια πιο επιθετική απάντηση από τον Putin.
«Πιστεύουμε ότι ο Putin είναι αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ μιας ρεαλιστικής απάντησης, στηρίζοντας την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την ουδετερότητα, την αποκέντρωση και την άρση των κυρώσεων, και μιας «πατριωτικής» απάντησης, με την οποίο ο Putin θα επικεντρωθεί στη στήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις και να εμβαθύνει την κρίση με τη Δύση» αναφέρει στην ανάλυση της η Morgan Stanley.
«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να απαντήσει με οικονομικά μέτρα, πιστεύουμε ότι τα πιο αποτελεσματικά θα είναι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου (η Ρωσία εξάγει περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) και φυσικού αερίου (η Ρωσία καλύπτει το 30% της ζήτησης της Ευρώπης» αναφέρει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσο ο Putin θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που θα υπάρξουν στη ρωσική οικονομία.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley, οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν το 44% των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ενώ παράλληλα αποτελούν το 54% των ρωσικών εξαγωγών.
«Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δεν μπλόκαρε τις εξαγωγές πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν και ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στην κορύφωση του» τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον προς το παρόν η απάντηση της Ρωσίας θα είναι πιο στοχευμένη.
«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μπλοκάρει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, προβάλλοντας το ζήτημα με το ανεξόφλητο χρέος της ουκρανικής Naftogaz και ενδεχομένως να προχωρήσει σε μια μείωση των εξαγωγών πετρελαίου, εξέλιξη που θα μπορούσε να προσθέσει ένα ακόμα γεωπολιτικό ρίσκο στην τιμή του πετρελαίου» τονίζει η Morgan Stanley
Αναφορικά με τα σενάρια για τις χρηματοπιστωτικές αγορές η Morgan Stanley τονίζει ότι σε περίπτωση που ο Putin προχωρήσει στην επιλογή της αποκλιμάκωση της κρίσης, τότε θα πρέπει να αναμένεται πως οι ρωσικές αρχές θα επιμείνουν στο τρέχων μείγμα πολιτικής του εύκαμπτου ρουβλίου και του δημοσιονομικού κανόνα, συνεχίζοντας τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με τη Δύση.
Σε περίπτωση που επιλεγεί η «πατριωτική» απάντηση, τότε εκτιμάται πως οι Ρωσικές Αρχές θα ακολουθήσουν μια πιο σφικτή νομισματική πολιτική προκειμένου να στηριχθεί το ρούβλι, θα χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική για να στηριχθεί η ανάπτυξη και θα εστιάσουν στη μείωση των οικονομικών δεσμών με τη Δύση προκειμένου να μειώσουν την έκθεση της ρωσικής οικονομίας.
«Πρόσφατα, είδαμε μερικά σημάδια οικονομικής πολιτικής που κινούνται προς το «πατριωτικό» μείγμα πολιτικής» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Morgan Stanley.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης