Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αργεντινή: Δεν εγκαταλείπει τη μάχη κατά των «αρπακτικών» παρά τη νέα χρεοκοπία – Ζητά έρευνα για τη στάση των hedge funds

Αργεντινή: Δεν εγκαταλείπει τη μάχη κατά των «αρπακτικών» παρά τη νέα χρεοκοπία – Ζητά έρευνα για τη στάση των hedge funds
Οι οίκοι S&P και Fitch έχουν υποβαθμίσει σε καθεστώς μερικής χρεοκοπίας την Αργεντινή

(up5)Σε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα hedge funds αποκόμισαν κέρδη από τη χρεοκοπία της χώρας, αγοράζοντας CDS θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Αργεντινλης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων. 
H επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Αργεντινής (National Securities Commission) θα ζητήσει πληροφορίες από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission).
Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων της Αργεντινής, καθώς η χώρα εισέρχεται στην πρώτη επίσημη εβδομάδα της χρεοκοπίας...
Τα ομόλογα της Αργεντινής λήξης 2033 κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της Παρασκευής, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 10,43%, από 10,36% την Παρασκευή.
Ωστόσο, διατηρείται η αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Αργεντινής και των hedge funds.

Citigroup, HSBC, Deutsche Bank και JP Morgan επιχειρούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό
Εν τω μεταξύ, λύση στον γόρδιο δεσμό της νέας χρεοκοπίας, αναζητούν οι Citigroup, HSBC, Deutsche Bank και JP Morgan, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais. 
Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, η οποία αρνείται ότι υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, δεν απορρίπτει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ, και των εκπροσώπων των funds, είχε γίνει γνωστό ότι οι ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής προτίθενται να μεσολαβήσουν ώστε να λήξει το ζήτημα.
Τελικά, η λύση αυτή δεν προχώρησε και οι συνομιλίες ναυάγησαν.
Η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
«Εγώ το έμαθα από τα ΜΜΕ», είπε ο ίδιος ο Κισιλόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Όπως αναφέρει η El Pais, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλία. Πάντως, δύο από αυτές, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρή παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall street Journal συζητήθηκαν τρεις προτεινόμενες «τραπεζοκεντρικές» λύσεις.
Η πρώτη, που στηρίζεται και από την Ένωση Τραπεζών της Αργεντινής, προβλέπει την προσφορά 250 εκατ. δολαρίων από τράπεζες της χώρας προς τους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (επί συνόλου 1,33 δισ. δολαρίων) προκειμένου τα hedge funds να ζητήσουν αναστολή της δικαστικής απόφασης, κάτι που αφενός κερδίζει χρόνο για την Αργεντινή για διαπραγματεύσεις, αφετέρου δεν θα επιτρέψει σε άλλους ομολογιούχους να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση.
Η δεύτερη, προβλέπει την ανάμειξη στο παραπάνω σχέδιο και μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών με παρουσία στη χώρα, πιθανότατα ανεβάζοντας το προαναφερθέν ποσό.
Η τρίτη λύση, αφορά τη σύσταση την υποβολή προσφοράς από μια ομάδα επενδυτικών τραπεζών για την εξαγορά του συνόλου των αξιώσεων των hedge funds.
 
ISDA:Πιστωτικό γεγονός η χρεοκοπία

Πιστωτικό γεγονός (credit event) χαρακτηρίζει τη χρεοκοπία της Αργεντινής η ISDA (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων - International Swaps and Derivatives Association). Όπως ανακοίνωσε η ISDA, το default της Αργεντινής συνιστά πιστωτικό γεγονός και επομένως ενεργοποιούνται τα CDS.
"Η αποτυχία της Αργεντινής να αποπληρώσει τα ομόλογά της συνιστά πιστωτικό γεγονός και ενεργοποιείται η πληρωμή των CDS", αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ISDA.
Να σημειωθεί εδώ πως η αξία των CDS της Αργεντινής ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της 15μελούς επιτροπής της ISDA, το default της Αργεντινής κρίνεται πιστωτικό γεγονός και δίνεται το πράσινο φως για πληρωμή CDS ύψους 1,04 δισ. δολαρίων.
Την 15μελή επιτροπή της ISDA απαρτίζουν μέλη των Bank of America, Elliott Management, Morgan Stanley και JP Morgan.
Η ανακοίνωση της ISDA αποτέλεσε απάντηση στο ερώτημα - αίτημα που έθεσε για την κατάσταση της Αργεντινής την Πέμπτη η UBS.
Στο μεταξύ, λίγα λεπτά πριν την επίσημη ανακοίνωση της ISDA, ο Aμερικανός δικαστής Τ. Griesa ζήτησε από την Αργεντινή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα hedge funds και τους πιστωτές της.
"Οι υποχρεώσεις της Αργεντινής παραμένουν", ανέφερε ο Griesa, στο πλαίσιο της ειδικής ακρόσης που πραγματοποιείται σήμερα στο αμερικανικό δικαστήριο, προκειμένου να αποτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση της χώρας, αλλά και να αποφασιστεί τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.
"Αυτό που συνέβη αυτή την εβδομάδα ούτε εξαλείφει, ούτε μειώνει τις υποχρεώσεις της Αργεντινής", επανέλαβε ο Griesa.





Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη... Αιφνιδίως το βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Axel Kicillof, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ξανά με τα hedge funds...
Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη ανακοινώσει από την Πέμπτη πως έχει καταθέσει στη Bank of New York Mellon τα 539 εκατ. δολ που διεκδικούν τα hedge funds, είδηση την οποία επιβεβαιώνει από την πλευρά της και η αμερικανική τράπεζα.
Στο εσωτερικό της χώρας, οι επιπτώσεις του default τρομάζουν μετοχές και ομόλογα.
Την Πέμπτη ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Merval επιδόθηκε σε ελεύθερη πτώση, κλείνοντας με πτώση -8,39%, το πέσο δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν ξανά την ανιούσα...


Μέρβαλ 2 Ιουλίου 31



Η Αργεντινή έχει τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) και περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) από τoυς οίκους Standard & Poor's και Fitch, αντίστοιχα.
Την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Jorge Capitanich, χαρακτήρισε «ανίκανο» τον διαμεσολαβητή που είχε οριστεί για τις διαπραγματεύσεις από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Μάλιστα ο Capitanich ανακοίνωσε πως πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διαιτητικά δικαστήρια στη Χάγη για την υπόθεση.

Την υποβάθμισε σε Rectricted Default (περιορισμένη χρεοκοπία) η Fitch
Το παράδειγμα της Standard & Poor's ακολούθησε και ο έτερος αμερικανικός οίκος Fitch, προχωρώντας στην υποβάθμιση της Αργεντινής σε καθεστώς Restricted Default (περιορισμένη) χρεοκοπία, από CC προηγουμένως.
Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε:
- Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα σε Restricted Default, από CC προηγουμένως
- Τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα σε Restricted Default, από CC προηγουμένως
- Τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε τοπικό νόμισμα σε CCC, από B- προηγουμένως
- Τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ σε CC, από B- προηγουμένως
- Το Country Ceiling σε CCC από B- προηγουμένως
Όπως επισημαίνει στη σχετική έκθεσή της η Fitch, η Αργεντινή δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει τα ομόλογα που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και παρά το γεγονός πως έλαβε περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος χάριτος έληξε στις 30 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα κριτήρια της Fitch, αυτή η εξέριξη συνιστά χρεοκοπία και για τον λόγο αυτό επήλθε τελικώς υποβάθμιση.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch πως η οικονομία της Αργεντινής εισέρχεται σε περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και μεγάλης αστάθειας μετά τη χρεοκοπία.
Η οικονομία της χώρας βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, αφού η χρεοκοπία είναι ένα γεγονός που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη.
Η Fitch, μέσω της νέας έκθεσής της, γνωστοποιεί πως οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες για την Αργεντινή είναι η 30η Σεπτεμβρίου και η 2α Δεκεμβρίου, αφού λήγουν ομόλογα.

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας υποβάθμισε την Αργεντινή η S&P

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής, θέτοντας τη χώρα σε καθεστώς selective default (SD - επιλεκτική χρεοκοπία) από CCC-/C προηγουμένως.
Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης έθεσε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε ξένο νόμισμα.
Ωστόσο η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, CCC+ και C αντίστοιχα, σε τοπικό νόμισμα.
Το outlook παραμένει αρνητικό.
Η S&P αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας την Αργεντινή, γιατί η χώρα στις 30 Ιουνίου 2014, πριν από έναν μήνα ακριβώς, δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 539 εκατ. δολαρίων, λήξης 2033.
Όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, η Αργεντινή εξασφάλισε τότε (στις 30 Ιουνίου) μια περίοδο χάριτος 30 ημερών.
Όπως προσθέτει η S&P, η απόφασή της να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις της Αργεντινής σε τοπικό νόμισμα αντανακλά την πεποίθηση του οίκου πως, παρά τα προβλήματα με το εξωτερικό της χρέος, η χώρα θα κατορθώσει να εξυπηρετήσει το χρέος που διέπεται υπό το εγχώριο δίκαιο και σε τοπικό νόμισμα.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί την κυβέρνηση της Αργεντινής πως θα διατηρήσει την αξιολόγηση Selective Default, μέχρις ότου το Μπουένος Άιρες κατορθώσει να διευθετήσει την αθέτηση πληρωμής.
Αμέσως μόλις - και εάν - η Αργεντινή διευθετήσει τις υποχρεώσεις της, η S&P δεσμεύεται πως θα επανακαθορίσει την κατάσταση, με πιθανότερο ενδεχόμενο εκείνο της αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας.

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη
«Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Αργεντινής» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Axel Kicillof, υπογραμμίζοντας πως τα hedge funds απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης.
"Δεν ξέρω πως να χαρακτηρίσω την τρέχουσα κατάσταση, αλλά η Αργεντινή δεν έχει χρεοκοπήσει", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποπληρώσει τα ομόλογα.
"Δεν έχει νόημα μια συμφωνία με τα hedge funds" πρόσθεσε ο Axel Kicillof, γνωστοποιώντας πως η Αργεντινή διευθέτησε ήδη την πληρωμή των ομολόγων που έπρεπε να πραγματοποιήσει στις 30 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικάνος διαμεσολαβητής Daniel Pollack έκανε λόγο για επικείμενη χρεοκοπία της Αργεντινής.
«Η χρεοκοπία δεν είναι μια ΄τεχνική΄ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και επώδυνο γεγονός το οποίο θα πληγώσει αληθινούς ανθρώπους. Οι πλήρεις συνέπειες της χρεοκοπίας δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Pollack, υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και το απόλυτο θύμα»
«Η χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά μια μονάδα φέτος, αναγκάζοντας την οικονομία της Αργεντινής η οποία ήδη βρίσκεται σε ύφεση να συρρικνωθεί περαιτέρω» ανέφερε σε δηλώσεις του  ο Martin Redrado, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό ο οποίος σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους βρίσκεται συνολικά στο 40%, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δικηγόροι που ανέλαβαν την εκπροσώπηση της Αργεντινής στις τρέχουσες συνομιλίες σχετικά με το χρέος της χώρας, είναι ο Jonathan Blackman και ο Carmine Boccuzzi, της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.



Η δραματική πορεία της Αργεντινής από το 2001 μέχρι και σήμερα




(πρώτη ενημέρωση 30 Ιουλίου 23:28)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης