Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η Αργεντινή αντιδρά πιο ήπια στην είδηση της χρεοκοπίας, σε σχέση με το 2001

Γιατί η Αργεντινή αντιδρά πιο ήπια στην είδηση της χρεοκοπίας, σε σχέση με το 2001
Πολύ νωρίς ακόμη για να αποτιμηθούν οι συνέπειες της νέας χρεοκοπίας στην οικονομία της Αργεντινής 
Όσοι περίμεναν σήμερα το πρωί να αντικρίσουν σκηνές χάους στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, στον απόηχο της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τα hedge funds, μάλλον απογοητεύτηκαν.
Η κατάσταση στην Αργεντινή, αν και πολύ δύσκολη, απέχει παρασάγγας από την οικονομική κατάρρευση του 2001-2002, που οδήγησε σε χάος, πλιάτσικο και απελπισία.
Σύμφωνα με το Reuters, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποτιμηθεί η έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής από τη νέα χρεοκοπία.
Η εξεύρεση λύσης με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια απαιτεί χρόνο και όλα θα εξαρτηθούν από το πότε και να θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο.
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, «πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αργεντινής, ενδεχόμενη συμφωνία με τα hedge funds, θα οδηγούσε σε παραβίαση της ρήτρας που υπήρχε στα ομόλογά της που υπέστησαν «κούρεμα», με βάση την οποία θα έπρεπε να προσφέρει και στους κατόχους των τίτλων αυτών τους καλύτερους όρους που τυχόν θα πρόσφερε σε άλλους πιστωτές της.
Η ρήτρα αυτή, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου εφέτος, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα ταμεία.
Το βασικό σενάριο της εταιρείας Bulltick Capital Markets προβλέπει ότι η χρεοκοπία θα αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2015.
Επίσης, η αποτυχία συμφωνίας δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή στο εξωτερικό, εκτιμούν οι αναλυτές, επειδή η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές, μετά τη χρεοκοπία του 2001-2002, αλλά οι εγχώριες αγορές, που είχαν κάνει ράλι με την ελπίδα μίας συμφωνίας, θα κινηθούν πιθανότατα σε αντίθεση κατεύθυνση.

Τα φαντάσματα του παρελθόντος
Η Αργεντινή πέρασε βίαια από το «οικονομικό θαύμα» στην κατάρρευση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μακρινό 1926, η Αργεντινή φιγουράριζε στις έξι πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Μετά την κατάρρευση της Χούντας το 1983, η πλασματική ευφορία που δημιουργήθηκε, οδήγησε τελικά στην κατάρρευση του νομίσματος, ενώ το 1991, η κυβέρνηση του Κάρλος Μένεμ, με τον υπουργό Οικονομικών Ντομίνκο Καβάλο, να εγκαθιστά την ισοτιμία 1 προς 1 δολαρίου και πέσο Αργεντινής, κίνηση η οποία οδήγησε σε μείωση του πληθωρισμού, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και σταθεροποίηση του νομίσματος, αλλά άνοιξε και το δρόμο προς την κατάρρευση.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς η σπατάλη και η διαφθορά, οδήγησαν σε εκτόξευση της ανεργίας στο 30%, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4% και το Δεκέμβριο του 2000 η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ, η παρέμβαση του οποίου στη χώρα, έβαλε τη σφραγίδα στη χρεοκοπία της, λόγω των ασφυκτικών μέτρων λιτότητας που επέβαλε στους πολίτες.
Η Αργεντινή έλαβε δάνειο 40 δισ. δολαρίων περίπου.
Ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2001 το ΔΝΤ αρνήθηκε να καταβάλει δόση ύψους 1,3 δισ.ευρώ, κρίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας δεν αρκούσαν!
Μετά ήρθε το χάος, με τις τράπεζες να δέχονται το πρώτο κύμα του πανικού, καθώς οι τρομοκρατημένοι πολίτες έσπευσαν να κάνουν ανάληψη των καταθέσεών τους.
Οι τράπεζες, αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της κατάρρευσης, επέβαλαν πλαφόν στο ύψος των αναλήψεων, γεγονός που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις, εξεγέρσεις και λεηλασίες σούπερ μάρκετ, με τη χώρα να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 2001 η κυβέρνηση του Φερνάντο Ντε Λα Ρούα ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών του χρέους και η χώρα χρεοκόπησε και επισήμως στις 3 Ιανουαρίου του 2002, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στην πληρωμή ομολόγων ύψους 28 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διέφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο, γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί ως …απειλή πολλάκις και στην Ελλάδα, με φόντο την οικονομική κρίση.
Η Αργεντινή υποτίμησε κατά 74% το νόμισμά της το 2002 και διέγραψε σημαντικό μέρος του χρέους, αψηφώντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Το Μάιο του 2003 ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Νέστορ Κίρσνερ, σε μια περίοδο που η υποτίμηση του πέσο άρχισε να εμφανίζεικαι θετικές επιπτώσεις, στηρίζοντας τις φθηνές εξαγωγές.
Το Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος Κίρσνερ αποφασίζει να αποπληρώσει με μία μόνο δόση ό,τι χρωστάει στο ΔΝΤ, ποσό ύψους 10 δισ. δολ. περίπου, απόφαση η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός, ο οποίος το 2013 έφτασε το 28% (με τις καταγγελίες να αναφέουν ότι η κυβέρνηση κρύβει τα πραγματικά επίπεδα) και η ραγδαία αύξηση των φτωχών και των παραγκουπόλεων, εξακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια να στοιχειώνουν την Αργεντινή.
Το 2007 η σύζυγος του απερχόμενου προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, Κριστίνα Φερνάντε Κίρσνερ, ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης