Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος η διαχείριση των NPLs των τραπεζών - Παραμένει η αβεβαιότητα

tags :
IIF: Θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος η διαχείριση των NPLs των τραπεζών - Παραμένει η αβεβαιότητα
Η Κύπρος χρειάζεται άμεσα εκμοντερνισμό και αναμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των NPLs
Επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει την άμεση διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των κυπριακών τραπεζών το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), σε νέα 8σέλιδη έκθεσή του, υπό τον τίτλο "Cyprus – Dealing with Rising NPLs".
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του IIF, η Κύπρος χρειάζεται άμεσα εκμοντερνισμό και αναμόρφωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να τονωθεί η πιστωτική επέκταση και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Το IIF, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην Κύπρο, κάνει ειδική μνεία στην ισχυρή πολιτική αντίδραση που υπήρξε ενάντια στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος πλαισίου για τη διαχείριση των NPLs, με επίκεντρο τα νομικά σχέδια για τους πλειστηριασμούς ακίνητης περιουσίας.
Η συντονισμένη αυτή αντίδραση αντανακλά την αύξηση των ανησυχιών για ένα ευρύ πρόγραμμα πλειστηριασμών, γεγονός που αυτόματα θα θέσει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία.  
Κατά το IIF, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας - στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του κυπριακού προγράμματος - ολοκληρώθηκαν μέσω ενός συμβιβασμού σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις κατασχέσεις ακινήτων.
Ωστόσο η υιοθέτηση του νόμου στις αρχές Σεπτεμβρίου δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση, αφού υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα.
Οι κίνδυνοι για την Κύπρο, το κυπριακό πρόγραμμα, την κυπριακή οικονομία και τις κυπριακές τράπεζες παραμένουν.
Η υιοθέτηση της συμφωνηθείσας νομοθεσίας για τις κατασχέσεις είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αρθούν οι χρόνιες αδυναμίες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις κυπριακές τράπεζες.
Αν η νέα νομοθεσία υιοθετηθεί ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η επίλυση του προβλήματος των NPLs συνιστά ζήτημα θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία του κυπριακού προγράμματος.
Θα καθορίσει τον στόχο της χώρας για επιτυχή έξοδο από το πακέτο διάσωσης...

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης