Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο διεθνής τύπος για τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής - Μια χώρα 42 εκατ. πολιτών δέσμια ενός hedge fund 300 υπαλλήλων

Ο διεθνής τύπος για τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής - Μια χώρα 42 εκατ. πολιτών δέσμια ενός hedge fund 300 υπαλλήλων
Μικρές οι επιπτώσεις διεθνώς από τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο - Δριμεία κριτική στην πολιτική που ασκούν τα hedge funds
Στις εξελίξεις που αφορούν τη νέα χρεοκοπία της Αργεντινής ασχολείται με εκτενή δημοσιεύματα ο διεθνής τύπος. 
Μια χώρα 42 εκατ. πολιτών δέσμια ενός hedge fund 300 υπαλλήλων, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε άρθρο τους οι New York Times.
Η Αργεντινή έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της, σχολιάζει το εν λόγω άρθρο, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αν δεν πληρώσει πρώτα ένα χρέος 539 εκατ. δολαρίων στον δισεκατομμυριούχο, Paul Singer, ιδιοκτήτη του hedge fund, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου του Μανχάταν.
Οι NYT τονίζουν ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα δίλημμα, θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με αυτούς, που έχει χαρακτηρίσει «αρπακτικά», ή θα εισέλθει σε μια περίοδο χρεοκοπίας που θα αποτελέσει περαιτέρω απειλή για την ευαίσθητη οικονομία της.
Το άρθρο ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική που εφαρμόζουν πολλά hedge funds, η οποία καταλήγει να δεσμεύει ολόκληρα κράτη με σκοπό το κέρδος, ενώ για την Αργεντινή αναφέρει ότι ουσιαστικά βρίσκεται σε χρεοκοπία τα τελευταία δεκατρία χρόνια, οπότε «αυτή η χρεοκοπία δεν είναι μια δραστική αλλαγή, τίποτα δεν θα αλλάξει».





Αντίθετα, το USA Today αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της Αργεντινής κράτησε επιθετική στάση προς τους επενδυτές», ωστόσο χαρακτηρίζει ως «μη έκπληξη» την τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις.
Θεωρεί, επιπλέον, ότι η τροπή αυτή θα έχει επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές, όχι όμως και στις παγκόσμιες αγορές, καθώς και ότι «οι υπεύθυνοι επενδυτές έχουν αποχωρήσει από την Αργεντινή, εδώ και πολύ καιρό».
Αξιοσημείωτα, καταλήγει πως δεν πρόκειται για οικονομική κρίση, αλλά για δικαστική διαμάχη.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Guardian, ενώ τονίζει ότι το κλίμα κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία ήταν δραματικό.
Συμφωνεί, επίσης, με την άποψη που εκφράζουν συνολικά τα διεθνή μέσα ότι δεν θα επηρεαστούν δραματικά οι παγκόσμιες αγορές.
Η Wall Street Journal συμπληρώνει, δήλωση εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι οι διαπραγματευτικές διαδικασίες θα συνεχιστούν, ενώ προβαίνει και σε σύγκριση, μέσω πίνακα, που ακολουθεί, της νέας χρεοκοπίας με την χρεοκοπία του 2001.
Αναφέρεται, επίσης, στις δραματικές επιπτώσεις που η νέα χρεοκοπία θα έχει στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην πολιτική καριέρα του υπουργού Οικονομικών, Axel Kicillof και της προέδρου Cristina Kirchner.





Με την σειρά του το Bloomberg αναφέρει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει η Αργεντινή είναι να συνεχίσει να αναζητά λύση, καθώς αν υπάρξει η υποψία ότι θα επέλθει συμφωνία οι ομολογιούχοι δεν θα ασκήσουν πιέσεις και έτσι θα δοθεί πολύτιμος χρόνος στην κυβέρνηση της Αργεντινής.
Εν τω μεταξύ, αναφέρει, το άρθρο αυτοί που θα πληγούν είναι οι «αληθινοί άνθρωποι», όπως ανέφερε ο ενδιάμεσος κρίκος στην συνομιλία της Αργεντινής με τα hedge funds, Daniel Pollack.
«Δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις, αλλά αυτές σίγουρα δεν θα είναι θετικές», καταγράφει την άποψη του Pollack το Bloomberg, ενώ αναφέρει άποψη αναλυτή της Bulltick, ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αλλά και ότι η κατάσταση, όπως εξελίχθηκε, είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα της χώρας στην προσπάθειά της να επανέλθει δυναμικά στις αγορές.



 

Για την επίπτωση που θα έχει η χρεοκοπία της Αργεντινής στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές προειδοποιούν οι Financial Times.
Μπορεί η Αργεντινή να βρίσκεται εκτός αγορών από το 2001, εντούτοις μια αύξηση του κόστους δανεισμού κρατών και ιδιωτικών φορέων είναι πιθανή, «ως τιμωρία», άποψη με την οποία συμφωνεί και το CNN.
Το CNN προβλέπει, επίσης, ότι η Αργεντινή θα προβεί σε υποτίμηση του νομίσματός της για να διατηρήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, πάνω και από το 40%, ενώ και ότι μια κοινωνική αστάθεια είναι πιθανή.
Τέλος, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Αργεντινή κινείται με σταθερά βήματα σε δεύτερη υποβάθμισή της, από τους οίκους αξιολόγησης, μέσα στην χρονιά, ενώ αναφέρει πρόβλεψη Αργεντινού δικηγόρου ότι η χώρα θα επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μονομερώς, μέσω της εγχώριας νομοθεσίας, κάτι που κρίνεται από δύσκολο έως ανέφικτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης