Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Τα σύνορα της Ευρώπης αλλάζουν και διώχνουν τους επενδυτές - Έρχεται φυγή κεφαλαίων

UBS: Τα σύνορα της Ευρώπης αλλάζουν και διώχνουν τους επενδυτές - Έρχεται φυγή κεφαλαίων
Οι 4 γεωπολιτικές "δοκιμασίες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Για ευρεία «φυγή» των επενδυτών από την Ευρωζώνη προειδοποιεί η UBS, τονίζοντας πως οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Γηραιά Ήπειρο αναδεικνύονται σταδιακά, ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομίας.
Σε ειδική της έκθεση, η ελβετική επενδυτική τράπεζα καλεί τους επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς το επόμενο διάστημα, η Ευρώπη θα περιέλθει σε μία περίοδο πιθανών γεωπολιτικών αλλαγών.
Όπως εξηγεί, το πρώτο «στοίχημα» είναι το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου.
Το δεύτερο βρίσκεται στην Καταλονία, η οποία στις 9 Νοεμβρίου διοργανώνει μονομερώς δημοψήφισμα για την αποχώρησή της από την Ισπανία.
Σε αντίθεση με τη σκωτσέζικη περίπτωση, η ισπανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα των Καταλανών.
Η τρίτη «δοκιμασία» έγκειται στις βρετανικές εκλογές της 7ης Μαΐου του 2015. Εάν το συντηρητικό κόμμα επανεκλεγεί, τότε αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φυσικά, σε όλα αυτά προστίθεται και ο μόνιμος πλέον, «πονοκέφαλος» της Ουκρανίας.
Καταλήγοντας, η UBS επισημαίνει πως οι παραπάνω κίνδυνοι ενδέχεται να ζημιώσουν σημαντικά την Ευρωζώνη, δεδομένης της διεξαγωγής των stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών, της επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων της Bank of England και της πιθανότητας απώλειας των ρωσικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης