Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard Business Review: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες των επιτυχημένων ηγετών

tags :
Harvard Business Review: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά και οι ικανότητες των επιτυχημένων ηγετών
Είσαι γεννημένος ηγέτης; Αν μπορείς να εμπνέεις και να επιλύεις τα προβλήματα, ίσως ναι!
Πολλά γνωμικά έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το πώς πρέπει να είναι ο σωστός ηγέτης, από το αρχαιοελληνικό «ο ισχυρός πρέπει να είναι πράος, ώστε περισσότερο να τον ντρέπονται παρά να τον φοβούνται», στο λατινικό «κανείς δεν μπορεί να διοικήσει αν δεν είναι δυνατόν να τον διοικήσουν» ως το μακιαβελικό «αυτός που θέλει να τον υπακούν πρέπει να ξέρει να διατάζει».



Πρόσφατη έρευνα του Harvard Business Review προσπάθησε, τελικώς, να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός και επιτυχημένος ηγέτης και, όπως προκύπτει, νικητής των… γνωμικών καταλήγει να είναι ο Αμερικανός φιλόσοφος, Ralph Waldo Emerson, με το «βασικά θέλουμε κάποιον που να μας εμπνεύσει να γίνουμε αυτό που ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε».
Και αυτό διότι το 38% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ένας σωστός ηγέτης είναι αυτός που εμπνέει και δίνει κίνητρα στους άλλους, ώστε να εξελιχθούν.
Ποιο, όμως, είναι το στατιστικό δείγμα της έρευνας;
Το Harvard Business Review ρώτησε για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων 332,860 αφεντικά, συναδέλφους, συνεργάτες και υφιστάμενους, οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν τα τέσσερα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούν ότι έχουν οι ηγετικές φυσιογνωμίες από μια λίστα με 16 χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:



Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι παρά τη διαφορετική βαθμίδα που καταλάμβαναν οι ερωτηθέντες στον εργασιακό χώρο, κατέληξαν σε κάποια κοινά δημοφιλέστερα χαρακτηριστικά, τα οποία επέλεξαν με μεγαλύτερη συχνότητα, σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Όπως φαίνεται, πέρα από το να εμπνέει, ένας ηγέτης πρέπει να είναι ειλικρινής και να χαρακτηρίζεται από υψηλή ακεραιότητα, ενώ ψηλά στην προτίμηση των ερωτηθέντων ήταν και η απάντηση «να λύνει τα προβλήματα και να αναλύει τα ζητήματα που προκύπτουν».
Στην τέταρτη θέση ήρθε η απάντηση «να είναι αποτελεσματικός», ενώ η πεντάδα έκλεισε με την επικοινωνία.
Ο ηγέτης πρέπει να έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα απάντησε το 35% των ερωτηθέντων.
Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας κατέληξε η απάντηση «πρέπει να αυτό-αναπτύσσεται», κόντρα, ίσως, στους καιρούς, που απαιτούν συνεχή αυτομόρφωση και αυτοεξέλιξη – που έχουν γίνει και μόδα στην εποχή μας.
Αλλά και η ικανότητα να καθορίζει αποτελεσματικά τους στόχους που θέτει είναι χαμηλά στη λίστα, με μόλις 10%.
Το να έχει κανείς ηγετικά χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικό για την μετέπειτα εξέλιξή του, επαγγελματική και όχι μόνο, και κάποιες από αυτές τις ικανότητες είναι, ικανότητες, που εξελίσσονται και καλλιεργούνται.
Ξεκινήστε τώρα και ίσως σας ωφελήσει μακροπρόθεσμα, εκτός βέβαια αν θέλετε να ακολουθήσετε το δρόμο της πολιτικής, ειδικότερα δε, στην Ελλάδα.
Εκεί ισχύουν άλλοι «κανόνες»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης