Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: H νομισματική πολιτική αρκεί για την έξοδο από τη στασιμότητα της Ευρωζώνης;

tags :
Reuters: H νομισματική πολιτική αρκεί για την έξοδο από τη στασιμότητα της Ευρωζώνης;
O επικεφαλής της ΕΚΤ "σπάει" το ταμπού της αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα
Τις διαφαινόμενες κινήσεις του Mario Draghi «χαιρετίζει» το πρακτορείο Reuters, το οποίο κάνει λόγο για «μεγάλο deal» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, παρά τη διάχυτη αισιοδοξία για τις κινήσεις της ΕΚΤ, υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά, μελανά σημεία.
Για παράδειγμα, στην Ευρώπη υπάρχει ένα αποδεδειγμένο ταμπού, σχετικά με την αγορά κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.
Ο Mario Draghi πρέπει να «σπάσει» το συγκεκριμένο ταμπού και αυτό φαίνεται πως θα κάνει.
Ωστόσο, το Reuters αμφισβητεί τα προσδοκώμενα οφέλη από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζοντας πως δεν επαρκούν για την ανάταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters, καλείται να διατηρήσει στα τρέχοντα, χαμηλά επίπεδα το ευρώ.
Η νομισματική πολιτική πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος στα χαμηλά έτους έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
«Αυτό πρέπει να στηριχθεί με πράξεις και όχι μόνο με λόγια» τονίζει το Reuters.
«Ωστόσο, η νομισματική πολιτική καθίσταται επαρκής, προκειμένου η Ευρωζώνη να εξέλθει από το καθοδικό πληθωριστικό σπιράλ;» διερωτάται εκ νέου το πρακτορείο Reuters.
«Ένα αδύναμο ευρώ θα βοηθήσει, ωστόσο η Ευρώπη χρειάζεται πολλά περισσότερα» απαντά χαρακτηριστικά.
Πάντως, το αμερικανικό πρακτορείο χαιρετίζει τη διάθεση του Mario Draghi για περαιτέρω «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τονίζοντας βέβαια, πως για τη επίταση της Ευρωζώνης απαιτούνται και έτερα μέτρα, τα οποία δεν άπτονται της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης