Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Ένα QE από την ΕΚΤ θα ωφελήσει σημαντικά την ευρωπαϊκή περιφέρεια - Αβεβαιότητα σε ομόλογα και μετοχές

tags :
IIF: Ένα QE από την ΕΚΤ θα ωφελήσει σημαντικά την ευρωπαϊκή περιφέρεια - Αβεβαιότητα σε ομόλογα και μετοχές
Οι επιδράσεις θα εξαρτηθούν και από την πολιτική της Fed
Τις επιπτώσεις της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναλύει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ειδικότερα στα ομόλογα και τις αποδόσεις της περιφέρειας.
Στην 5σέλιδη ανάλυση του με τίτλο "Euro Area Periphery: What Next For Yields and Spreads" (Περιφέρεια Ευρωζώνης: Τι θα επακολουθήσει για αποδόσεις και spread;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, το IIF επισημαίνει ότι τα spreads και οι αποδόσεις της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει σε αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα, λόγω της έντονης παγκόσμιας διάθεσης ανάληψης κινδύνου και των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα
Από τα τέλη του περασμένου έτους, η τάση αυτή έχει ενισχυθεί με τους συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων να στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης και η αναιμική ανάκαμψη θα αναγκάσει την ΕΚΤ να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων.
Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν ενισχυθεί από τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ενεργήσει αν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού, παρά τα περιορισμένα εργαλεία που έχει για να το πράξει.

Που θα οδηγηθούν οι αποδόσεις

Μπορούν οι αποδόσεις της ευρω-περιφέρειας να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα ή να οδηγηθούν ακόμη χαμηλότερα;
Η ανησυχητική προοπτική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη στην Ευρώπη της και οι προοπτικές για περαιτέρω δράση της ΕΚΤ θα μπορούσα να υποστηρίξουν μια περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Από την άλλη πλευρά, οι αποδόσεις θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις της Fed και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην αμερικανική οικονομία.
Η πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα οξεία εάν η Fed ξεκινήσει νομισματική σύσφιξη το επόμενο έτος, αν μάλιστα δεν ρυθμιστεί το ζήτημα του πληθωρισμού.

Τι αντίκτυπο θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης;

Το arbitrage μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει πίεση στο γερμανικό bund προς τα πάνω.
Αλλά arbitrage λειτουργεί και στις δύο κατευθύνσεις.
Πρόσθετη χαλάρωση της ΕΚΤ θα έχει επίσης αντίκτυπο στην αμερικανική αγορά ομολόγων.

Ποιές οι συνέπειες από ένα QΕ της ΕΚΤ;

Η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ μπορεί να βοηθήσει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και να στηρίξει τον πληθωρισμό.
Για την Ευρωζώνη στο σύνολό της και για την περιφέρεια, ιδίως, μια χαλάρωση θα έχει ισχυρότερες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μέσω της υποτίμησης του ευρώ, υποστηρίζοντας τις εξαγωγές.
Όμως, θα συντηρήσει και την αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό.
Από την άλλη, περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στα ομόλογα και στις μετοχές, αν μάλιστα δεν υπάρξει στο μεταξύ ταχύτερη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και των προοπτικών.
Για την περιφέρεια, η πιο σημαντική θετική επίδραση του QE μπορεί να είναι μέσω των δημόσιων οικονομικών.
Εάν παραμείνει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, τότε τα δημόσια οικονομικά θα έχουν μια σημαντική ελάφρυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης