Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι τράπεζες της περιφέρειας οι ωφελημένοι από τη δράση της ΕΚΤ

Morgan Stanley: Οι τράπεζες της περιφέρειας οι ωφελημένοι από τη δράση της ΕΚΤ
Διττής φύσεως οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
(upd)Τους μεγαλύτερους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζει η Morgan Stanley, σε νέα 10σέλιδη έκθεσή της (ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου), την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
"Οι κίνδυνοι για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένουν και μάλιστα είναι διττής φύσεως", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στην έκθεση, υπό τον τίτλο "European Banks - After Summer’s Drought".
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνοψίζονται ως εξής:
- Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κορυφώνονται.
Ως αποτέλεσμα, οι αγορές κλυδωνίζονται και οι αδυναμίες που υποβόσκουν έρχονται στην επιφάνεια και μάλιστα υπερτιμημένες.
- Η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ καλά κρατεί.
Όσο πλησιάζει ο καιρός της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η αβεβαιότητα θα ενταθεί περαιτέρω.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει η Morgan Stanley, παρά τους φόβους για τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ, οι ανησυχίες θα πρέπει να περιοριστούν έως έναν βαθμό, καθώς υπάρχει αφενός η δικλείδα ασφαλείας των προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας TLTROS και αφετέρου αυξάνονται οι προσδοκίες για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), εκ μέρους της ΕΚΤ.
"Τα προγράμματα TLTROs και οι προσδοκίες για QE μπορούν να ωφελήσουν κυρίως τις τράπεζες των χωρών της περιφέρειας, οι οποίες δεν αποκλείεται να ξεχωρίσουν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα...", προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Με την έλευση του Σεπτεμβρίου και την επίσημη έναρξη της νέας περιόδου, οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη εμφανίζονται εξαιρετικά φθηνές, υποστηρίζει στη συνέχεια η Morgan Stanley.
"Τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests απέχουν μόλις... 6 εβδομάδες από την ανακοίνωσή τους. Ταυτόχρονα η... πονεμένη ιστορία της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo δεν έχει ακόμη ξεχαστεί... Επομένως για τους εθνικούς τραπεζικούς πρωταθλητές της περιφέρειας, η καλύτερη σύσταση είναι μια: Επιφυλακτική αισιοδοξία", εκτιμά συνεπώς η αμερικανική τράπεζα.

Με έλλειψη ρευστότητας πέρασε το καλοκαίρι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Πραγματοποιώντας η Morgan Stanley μια σύντομη αναδρομή στην κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, στη διάρκεια του καλοκαιριού, διαπιστώνει πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια... κατάσταση ξηρασίας!
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βίωσαν ένα τυπικό καλοκαίρι ξηρασίας, λόγω της σημαντικής έλλειψης ρευστότητας.
Στο ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να προστεθεί και η όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων, σπεύδει να υπογραμμίσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Σύμφωνα με την ακτινογραφία του τραπεζικού trading του καλοκαιριού, κυριάρχησαν κινήσεις σε τράπεζες των χωρών της περιφέρειας όπως οι Bankia, UniCredit, Bank of Ireland.
Το trading στις τράπεζες της περιφέρειας πραγματοποιήθηκε κυρίως από τα hedge funds.

(πρώτη ενημέρωση 07:55, 2 Σεπτεμβρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης