Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Στην άβυσσο θα βυθιστεί η στερλίνα, αν η Σκοτία ανεξαρτητοποιηθεί

Societe Generale: Στην άβυσσο θα βυθιστεί η στερλίνα, αν η Σκοτία ανεξαρτητοποιηθεί
Εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου
Στην άβυσσο θα βυθιστεί η στερλίνα, το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, αν οι πολίτες της Σκοτίας ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, προειδοποιεί η Societe Generale.
O Albert Edwards, στρατηγικός αναλυτής της γαλλικής τράπεζας, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκοτίας, θα σημάνει σημαντική επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο 8,5% του ΑΕΠ, γεγονός που θα ασκήσει πίεση στη στερλίνα, καθώς οι επενδυτές θα σπεύσουν να αποσύρουν κεφάλαια.
Η ευπάθεια της στερλίνας επιδεινώνεται ακόμη περισσότερα, καθώς οι επενδυτές έρχονται πλέον αντιμέτωποι με την προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η γαλλική Societe Generale, προβλέπει πως, εάν τελικά οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, τότε η στερλίνα θα μπορούσε να κατρακυλήσει ακόμα και 5% έναντι του δολαρίου.
Άλλωστε, από τη στιγμή που το «ναι» στο δημοψήφισμα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,61 δολάρια.
Να σημειωθεί ότι κορυφαίες τράπεζες, όπως η Barclay's, η Deutsche Bank και η JP Morgan, προειδοποιούν ότι, εάν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, τότε αυτό θα σήμαινε καταστροφή για την βρετανική οικονομία.
Η οικονομία και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική, ακόμα και το πολίτευμα θα μπορούσαν πια να καθορίζονται σε απόλυτο βαθμό από το Εδιμβούργο.
Άλλωστε, όλοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, ενώ μεγάλα δικηγορικά γραφεία στο Εδιμβούργο, πρωτεύουσα της Σκοτίας, λαμβάνουν πλήθος ερωτήσεων από πελάτες, οι οποίοι ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι τράπεζες και οι εταιρείες που έχουν επιβεβαιώσει την αποχώρηση τους από τη Σκοτία σε περίπτωση που αυτή ανεξαρτητοποιηθεί είναι οι εξής:

- Lloyds Banking Group
- Royal Bank of Scotland (RBS)
- TSB
- Clydesdale
- Tesco Bank
- Aegon
- Standard Life

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης