Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μεγάλη υποχώρηση του ευρώ προβλέπουν 11 διεθνείς επενδυτικές τράπεζες - Δεν αποκλείεται πτώση έως και τα 1,10 δολ. το 2015

Μεγάλη υποχώρηση του ευρώ προβλέπουν 11 διεθνείς επενδυτικές τράπεζες - Δεν αποκλείεται πτώση έως και τα 1,10 δολ. το 2015
Καταλύτης για την πορεία του ενιαίου νομίσματος τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, με αιχμή τις αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων
Ισχυρή πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου προβλέπουν για τους προσεχείς μήνες ολοένα και περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, προεξοφλώντας την εμφάνιση μεγάλων πιέσεων για το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε στις 4 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ (μειώσεις επιτοκίων και αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS), ο κίνδυνος στασιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed, αλλά και ο επικείμενος τερματισμός του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων εκ μέρους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος το επόμενο διάστημα.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο ένας μετά τον άλλο μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, μην αποκλείοντας μάλιστα και ραγδαία υποχώρησή του έως τα επίπεδα των 1,10 δολαρίων!
Αναλυτικότερα:

Goldman Sachs
Αρκετά επιφυλακτική για τις κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ενίσχυση των πιέσεων για το ενιαίο νόμισμα.
Μάλιστα η Goldman Sachs προβλέπει πλέον υποχώρηση του ευρώ έως και τα χαμηλά επίπεδα των 1,15 δολαρίων μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, 2015.

Bank of America Merrill Lynch
Αρκετά πιο αισιόδοξη η Bank of America Merrill Lynch, εκτιμά πως το αμερικανικό δολάριο βρίσκεται στο μέσον μιας διόρθωσης βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχουν λόγοι για long τοποθετήσεις στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.
Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ήπια υποχώρηση του ευρώ, στα επίπεδα των 1,26 δολαρίων, αλλά όχι χαμηλότερα.

BNP Paribas
Σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου προχώρησε από την πλευρά της η BNP Paribas.
Στον απόηχο του νέου πακέτου μέτρων της ΕΚΤ, η γαλλική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε στα 1,18 δολάρια από 1,26 δολάρια προηγουμένως, την εκτίμηση για την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος σε ορίζοντα 12 μηνών.
Παράλληλα, η BNP Paribas προβλέπει πως μέχρι τα τέλη του 2014 το ευρώ θα έχει διολισθήσει στα 1,25 δολάρια.
Η προηγούμενη εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας έκανε λόγο για πτώση στα επίπεδα των 1,32 δολαρίων.

UBS
Short τοποθετήσεις για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου συστήνει η ελβετική UBS.
Όπως προβλέπει, οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα θα διατηρηθούν.

Βarclays
Επί τα χείρω αναθεώρησε και η Barclays τις εκτιμήσεις της για το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς η επιθετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σηματοδότησε την αρχή της περαιτέρω αποδυνάμωσης του ευρώ.
Αναλυτικότερα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πλέον πως το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,27 δολάρια εντός του τρέχοντος μηνός, Σεπτεμβρίου, στα 1,22 δολάρια σε βάθος τριών μηνών και στα 1,10 δολάρια σε ορίζοντα ενός έτους.
Σημειώνεται πως οι πρότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση του ευρώ στα 1,30 δολάρια έως το τέλος του 2014 και στα 1,27 δολάρια σε ορίζοντα 12 μηνών.
«Αναμένουμε μία σημαντική υποχώρηση του ευρώ και γ’ αυτό αναθεωρούμε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις μας για το ευρωπαϊκό νόμισμα» αναφέρει η Barclays.

Deutsche Bank
Το νέο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ θα συντηρήσει την αδυναμία του ευρώ.
Ο στόχος για υποχώρηση του ενιαίου νομίσματος στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων στα τέλη του 2014 παραμένει.

Commerzbank
«Η μείωση των επιτοκίων επηρέασε άμεσα την αγορά, οδηγώντας σε τάχιστη αντίδραση το ευρώ» αναφέρει με τη σειρά της και η Commerzbank.
Όπως εξηγεί η γερμανική τράπεζα, είναι σαφές πως η ΕΚΤ επιθυμεί ένα πιο αδύναμο ευρώ.
Η εκτίμηση της Commerzbank κάνει λόγο για υποχώρηση του ευρώ στα 1,25 δολάρια έως το Μάρτιο του 2015.

Nordea Bank
Μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και θα τεθεί επισήμως σε εφαρμογή το μεγαλεπίβολο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (μέσω αγορών καλυμμένων ομολόγων και ABS) της ΕΚΤ, το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί.
Το ενιαίο νόμισμα θα διολισθήσει στα επίπεδα των 1,28 δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται πως οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πραγματοποιηθούν στις 2 Οκτωβρίου 2014.

Nomura
Η ιαπωνική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ευρώ, στον απόηχο των αποφάσεων για μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS από την ΕΚΤ.
Η Nomura προβλέπει υποχώρηση του ευρώ στα 1,27 δολάρια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 και στα 1,20 δολάρια έως τα μέσα του 2015.

Credit Agricole
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων μεγαλύτερη από ότι ανέμενε η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.
Ως αποτέλεσμα, η τάση για το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος θα είναι πτωτική προσεχώς.
Η πτωτική τάση αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014 και έως τις αρχές του επόμενου, 2015.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα κυριαρχήσουν μακράν οι short τοποθετήσεις για το ενιαίο νόμισμα.

Bank of Tokyo-Mitsubishi
Σε νέα φάση εισέρχεται η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, μετά την απρόσμενη απόφαση της ΕΚΤ να ανακοινώσει νέο, μεγάλο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της αδύναμης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (ορίζοντα μιας εβδομάδας) το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί.
Ενδεχομένως η πτώση του ενιαίου νομίσματος να φτάσει στα επίπεδα των 1,2750 δολαρίων, αλλά όχι χαμηλότερα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης