Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τι έχουν να χωρίσουν Σκοτία και Ην. Βασίλειο σε τυχόν επικράτηση του Ναι

Economist: Τι έχουν να χωρίσουν Σκοτία και Ην. Βασίλειο σε τυχόν επικράτηση του Ναι
Από νόμπελ μέχρι... ολυμπιακά μετάλλια καλούνται να χωρίσουν Σκοτία και Ηνωμένο Βασίλειο
Τα… μπογαλάκια τους αναμένεται να χωρίσουν Σκοτία και Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι δύο πλευρές, ο Economist παρουσιάζει με πλήρη στοιχεία, το "τι κερδίζει η Σκοτία" και το "τι χάνει το Ηνωμένο Βασίλειο", σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του Εδιμβούργου.
Μάλιστα, η κατανομή, την οποία παρουσιάζει το βρετανικό περιοδικό, συντελείται σε κάθε επίπεδο - από οικονομικό έως γεωγραφικό και πολιτιστικό!
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, το κόστος ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας ανέρχεται στα 1,5 δισ. στερλίνες.
Το συγκεκριμένο ποσό αφορά τη σύσταση μίας νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και της δημιουργίας δημόσιων υπηρεσιών, εποπτικών αρχών και διπλωματικού σώματος.
Σε επίπεδο γεωγραφικό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απολέσει το ¼ της εδαφικής του επικράτειας.
Παράλληλα, η Βρετανία δεν θα δύναται να υπερηφανεύεται για αρκετούς ηθοποιούς, νομπελίστες, επιστήμονες κ.α.
Επίσης, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κατά 5,3 εκ. κατοίκους, ενώ ο αριθμός των μεγάλων πόλεων θα συρρικνωθεί ελαφρά στους 12 από 13 προηγουμένως.
Ακόμη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απολέσει το σύνολο των ορεινών βουνοκορφών, αλλά και 32 από τα συνολικά 368 χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων!
Τέλος, οι δημόσιες δαπάνες της βρετανικής κυβέρνησης θα περιοριστούν κατά 53,9 δισ. στερλίνες.
Από την άλλη πλευρά, η ανεξάρτητη Σκοτία θα κληρονομήσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6,4%  αλλά και ένα ΑΕΠ μεγέθους 109,8 δισ. στερλινών ή 20.662 στερλινών ανά κάτοικο.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης