Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού banking έφερε περικοπές σοκ 21 χιλ. θέσεων εργασίας

Η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού banking έφερε περικοπές σοκ 21 χιλ. θέσεων εργασίας
Για το σύνολο του περασμένου έτους, 2013, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προέβησαν σε περικοπές 63.000 θέσεων εργασίας
Περικοπές 21.000 θέσεων εργασίας μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2014 έφερε η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος!
Όπως αποκαλύπτει σε ένα άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, η μακρά και επώδυνη διαδικασία αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών συνοδεύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους από περικοπές θέσεων εργασίας κατά 1,2%.
Μπορεί το ποσοστό του 1,2% να φαντάζει μικρό, όμως αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για... 21.000 απολύσεις, σίγουρα δεν είναι μικρό!
Υπό την ασφυκτική πίεση να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους και να ξεφορτωθούν τα ριψοκίνδυνα assets τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη συνήθη τακτική περιορισμού του κόστους, η οποία δεν είναι άλλη από τις μειώσεις προσωπικού.
Από τις 30 ισχυρότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι 25 δημοσιοποίησαν στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν.
Τα στοιχεία αφορούσαν την κατάσταση του εργατικού δυναμικού μέχρι και τον Ιούνιο του 2014.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από τις 25 τράπεζες, οι 16 ανακοίνωσαν σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ οι υπόλοιπες εννέα τράπεζες προχώρησαν σε προσλήψεις.
Ωστόσο ο τελικός λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής: Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2014, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προχώρησαν σε περικοπές 21.135 θέσεων εργασίας!
Ο ρυθμός των περικοπών θέσεων εργασίας μπορεί να ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2013, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.
Υπενθυμίζεται εδώ πως για το σύνολο του περασμένου έτους, 2013, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προέβησαν σε περικοπές 63.000 θέσεων εργασίας.
Η βρετανική Royal Bank of Scotland, η οποία έλαβε κρατική στήριξη το 2008, ανακοίνωσε μεγάλο αριθμό απολύσεων, αφού προέβη στην περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας.
Σημαντικές μειώσεις προσωπικού ανακοίνωσε η επίσης βρετανική Barclays.
Για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μέτρησε περικοπές 2.700 θέσεων εργασίας, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειώσει συνολικά το προσωπικό της κατά 19.000!
Στον αντίποδα, μόλις πρόσφατα, η Nordea ενίσχυσε το προσωπικό της με 300 νέες προσλήψεις, ενώ κατά 417 άτομα αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της και η σουηδική Swedbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης