Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ - Σταθερό το outlook - Ο ρόλος του δολαρίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ - Σταθερό το outlook - Ο ρόλος του δολαρίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί
H αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα υψηλότερο επίπεδο δημοσίου χρέους
Αμετάβλητη στο ΑΑΑ διατήρησε την άριστη αξιολόγηση για τις ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Σταθερό το outlook.
Ειδικότερα, η Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΑΑΑ, τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση F1+ και το Country Ceiling AAA.
Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, η αμερικανική οικονομία διαθέτει μεγάλη χρηματοπιστωτική ευελιξία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ως νόμισμα το δολάριο, το ισχυρότερο αποθεματικό νόμισμα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν την ισχυρότερη χρηματιστηριακή αγορά, από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στο ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα υψηλότερο επίπεδο δημοσίου χρέους, έναντι άλλων χωρών που επίσης διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.
Ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου δεν μπορεί να υποτιμηθεί, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Fitch.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αμερικανική οικονομία είναι μια ισχυρή, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία με μεγάλη αγοραστική δύναμη και επίπεδα ανθρώπινης εξέλιξης, άνω του γενικού μέσου όρου.
Η αμερικανική οικονομία είναι μια από τις πιο παραγωγικές, δυναμικές και τεχνολογικά ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, λαμβάνοντας ώθηση από ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα.
Οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που καθρεφτίζεται εύκολα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει μείωση του αμερικανικού ελλείμματος στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014, από 4,1% το 2013 και 9,8% το 2009.
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του αμερικανικού χρέους, η Fitch προβλέπει κορύφωσή του στο 100% στα τέλη του 2014 και σταδιακή υποχώρησή του στο 98% το 2018. Ωστόσο στη συνέχεια θα πάρει πάλι την ανιούσα, προκειμένου να φτάσει στο 104% το 2024.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει:
- ανάπτυξη 2% το 2014
- ανάπτυξη 3,1% το 2015
- ανάπτυξη 3% το 2016
Εστιάζοντας στη δράση της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, η Fitch δηλώνει πως αναμένει αύξηση επιτοκίων περί τα μέσα του 2015, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων τον Οκτώβριο του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης