Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative για ευρωπαϊκές χώρες και τράπεζες η μειωμένη συμμετοχή στα προγράμματα TLTROs της ΕΚΤ - Τι σηματοδοτεί για το μέλλον

Moody's: Credit negative για ευρωπαϊκές χώρες και τράπεζες η μειωμένη συμμετοχή στα προγράμματα TLTROs της ΕΚΤ - Τι σηματοδοτεί για το μέλλον
Η επόμενη πράξη χρηματοδότησης της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2014
Αρνητική για τις αξιολογήσεις των κρατών και των τραπεζών της Ευρωζώνης (credit negative) είναι η έλλειψη ζήτησης στις πράξεις χρηματοδότησης (TLTROs) της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody's, την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν φθηνά δάνεια ύψους μόλις 83 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.
Το ποσό των 83 δισ. ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερο έναντι των προβλέψεων, σημειώνει ο οίκος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επόμενη πράξη χρηματοδότησης της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2014.
"Η ζήτηση στην πρώτη πράξη χρηματοδότησης, εκείνη του Σεπτεμβρίου, δεν είναι ενθαρρυντική για την επόμενη του Δεκεμβρίου", εκτιμά η Moody's.
"Η μειωμένη ζήτηση για τα κεφάλαια της ΕΚΤ είναι credit negative, καθώς αποδεικνύει τις περιορισμένες ευκαιρίες των τραπεζών για δανεισμό", προσθέτει ο οίκος.
Όπως ανέφερε ήδη από νωρίς το www.bankingnews.gr, αδύναμη θα παραμείνει η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση της Moody's, υπό τον τίτλο "Weekly Market Outlook".
Σύμφωνα με τη Moody's, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει ήπια και αδύναμη, ενώ οι ρυθμοί της ανάκαμψης θα είναι σταδιακοί.
Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό χρέος και αδύναμο τραπεζικό δανεισμό.
Στο ήδη δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος, καθώς η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Moody's, οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε βάρος της Μόσχας η Ευρωπαϊκή Ένωση βαραίνει την πορεία της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 1% το 2014 και κοντά στα επίπεδα του 1,6% το 2015.
Σε ό,τι αφορά τη δράση της ΕΚΤ, η Moody's, προβλέπει πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή τη νομισματική της πολιτική, για μακρά χρονική περίοδο.
"Οι ολοένα και αυξανόμενοι φόβοι για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού οδήγησαν την ΕΚΤ στην απόφαση να μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και να προαναγγείλλει φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου, σχολιάζοντας το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 4 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης