Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Αυξάνεται το ρίσκο στην Ελλάδα - Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα

Deutsche Bank: Αυξάνεται το ρίσκο στην Ελλάδα - Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα
Διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τα δύο κρίσιμα μέτωπα για την Ελλάδα
Επανεμφάνιση του ρίσκου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διαπιστώνει η Deutsche Bank, μετά από ένα ήσυχο καλοκαίρι.
"Το ρίσκο επανέρχεται", σχολιάζουν οι αναλυτές της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας, στην τελευταία 38σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Focus Europe QE by inertia", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα εστιάζει σε δύο κρίσιμα μέτωπα, στην τρέχουσα συγκυρία: Τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την πολιτική σκηνή.

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών κυριαρχούν τέσσερα βασικά σημεία:
- το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015 - 2016, το οποίο εκτιμάται κοντά στα 12 δισ. ευρώ
- το δημοσιονομικό κενό για το 2015, το οποίο εκτιμάται στα 1-2 δισ. ευρώ, ωστόσο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία για τους αναθεωρημένους στόχους και την εκτέλεση του προϋπολογισμού
-  ο νέος γύρος ελάφρυνσης του χρέους, στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012
- οι διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις (αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών)
Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας δεν θα ολοκληρωθούν πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, στα τέλη Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα των stress tests θα καταδείξουν κατά πόσο θα παραμείνουν διαθέσιμα τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πολιτική
Ένας παράγοντας που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικας είναι το πολιτικό ημερολόγιο, καθώς το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015 η ελληνική βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη 180 βουλευτών, ωστόσο μέχρι στιγμής διαθέτει 154. Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, αλλά και από τις έντονες πολιτικές ζυμώσεις που θα λάβουν χώρα στις αρχές του επόμενου έτους.

Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από όλα τα ανωτέρω, σαφήνεια στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως στους σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν θα δοθεί πριν τα τέλη του 2014.
Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο:
1) Δεν αποκλείεται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας να οδηγήσουν σε πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, με τη μορφή του ΟSI, αλλά και με τη συνοδεία νέων αυστηρών όρων και προϋποθέσεων. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται η Ελλάδα να λάβει μια πιστωτική γραμμή από τον μηχανισμό ESM. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει θετικό πολιτικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014.
2) Δεν αποκλείεται η ολοκλήρωση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος να παραταθεί - ήτοι να αναβληθεί - για μετά τις εκλογές για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό το ενδεχόμενο όμως θα αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κινδυνεύσει να ξεμείνει από ρευστότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Επομένως, το πρώτο τρίμηνο του 2015 βρίσκει την Ελλάδα με αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Αθήνα.
"Το θετικό νέο για την ελληνική κυβέρνηση είναι το εξής: Καθώς η Αθήνα διαθέτει επαρκή ρευστότητα μέχρι και το τέλος του 2014, μπορεί να επιμηκύνει τις διαπραγματεύσεις, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο...", καταλήγει η Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης