Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Kίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, παρά τον ελιγμό της ψήφου εμπιστοσύνης

Bloomberg: Kίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, παρά τον ελιγμό της ψήφου εμπιστοσύνης
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη στην κυβέρνηση αποδυναμώνεται - Η κοινή γνώμη επιθυμεί εκλογές
H ελληνική κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, παρακολουθώντας στενά όλες τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί από το βράδυ της Τετάρτης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και ξεκινά - από τον Φεβρουάριο του 2015 - τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν στόχο την εξάλειψη της έντονης φημολογίας πως η Ελλάδα οδηγείται μοιραία σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και τον επόμενο μήνα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, συνεχίζει το Bloomberg, είχε στόχο να προλάβει τις εξελίξεις, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κινήσει όλες τις διαδικασίες, προκειμένου μέχρι την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει πρόταση μομφής.
Αυτό αποκαλύπτει στο πρακτορείο ανώτατη κυβερνητική πηγή, ξεδιπλώνοντας τα γεγονότα του τελευταίου 24ώρου.
"Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν πως η στήριξη στην κυβέρνηση αποδυναμώνεται. Η κοινή γνώμη επιθυμεί εκλογές", δηλώνουν πολιτικοί αναλυτές.
Όπως προσθέτουν, η απόφαση για την ψήφο εμπιστοσύνης συνιστά μια ύστατη προσπάθεια για την άντληση στήριξης από τους βουλευτές, ώστε η κυβέρνηση να αποδείξει πως ακόμη έχει την εξουσία.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια το Bloomberg, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απορρίπτει τις αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις, αφού η διεθνής επενδυτική κοινότητα εκφράζει έντονες ανησυχίες για το αν η Αθήνα είναι σε θέση να καλύψει από μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, αμέσως μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, 2014.

Πρόωρες εκλογές
Σύμφωνα, πάντα, με το Βloomberg, η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση χρειάζεται 180 βουλευτές, για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής, όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη μόλις 154 βουλευτών.
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει στηθεί στη γωνία από τον περασμένο Μάιο, οπότε και έχασε το κρίσιμο στοίχημα των Ευρωεκλογών. Από τότε η κυβέρνηση έκανε λάθη", σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Συνεχίζοντας, το Bloomberg αναφέρει πως, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα.
Εάν όμως η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται και κάλπες δεν αναμένεται να στηθούν πριν τον Μάιο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης