Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στο 12,5% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ABS καλυμμένα ομόλογα

tags :
Citigroup: Στο 12,5% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ABS καλυμμένα ομόλογα
Το τελικό ποσό που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ θα κριθεί από το ύψος των υψηλής διαβάθμισης τίτλων που διαθέτει η κάθε τράπεζα
Στο 12,5% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχεί η αξία των εγγυημένων τίτλων (Asset-Backed Securities - ABS) και των καλυμμένων ομολόγων, σύμφωνα με 8σέλιδη ανάλυση της Citigroup με τίτλο «Alert: ECB likely to Buy Greek Banks' ABS and Covered Bonds – Η ΕΚΤ είναι πιθανό να αγοράσει ABS και καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών», η οποία αναφέρει ότι το ποσό φτάνει τα 44 δισ. ευρώ.
Η ανάλυση της Citigroup έρχεται δύο ημέρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς το ΔΣ της ΕΚΤ, ώστε να συμπεριληφθούν τα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας (junk) των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών στο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ.
Μέρος του σχεδίου που φαίνεται να επεξεργάζεται ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, είναι και το εξής: Να χαλαρώσουν οι όροι της ΕΚΤ για την ποιότητα των assets που αγοράζει, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγορών ABS και καλυμμένων ομολόγων και τα λιγότερο ασφαλή assets, όπως τα ελληνικά και κυπριακά ABS.
Μια τέτοια κίνηση αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, αναφέρει η Citigroup.
Σύμφωνα με την Citigroup, η Εθνική διαθέτει 22 δισ. ευρώ σε ABS και καλυμμένα ομόλογα, η Alpha Bank έχει 8 δισ., η Πειραιώς έχει 7,2 δισ. και η Eurobank έχει 7,2 δισ.
Το τελικό ποσό που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ θα κριθεί από το ύψος των υψηλής διαβάθμισης τίτλων που διαθέτει η κάθε τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης