Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Το μεγαλύτερο ερώτημα των αγορών είναι για ποιο λόγο γίνονται τα stress test από την ΕΚΤ... τώρα

Wall Street Journal: Το μεγαλύτερο ερώτημα των αγορών είναι για ποιο λόγο γίνονται τα stress test από την ΕΚΤ... τώρα
Οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, όχι μόνο για τη δική τους αποκατάσταση, αλλά και για εκείνη της οικονομίας
Αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανιστούν θωρακισμένες κεφαλαιακά εκφράζει εμμέσως στη νέα της ανάλυση η Wall Street Journal, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με αφορμή τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα την περασμένη εβδομάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ευρώπη, οι τράπεζες δέχτηκαν μερικά από τα σκληρότερα χτυπήματα, κυρίως οι ελληνικές και οι ιταλικές.
Οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στους ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που αποτυπώνεται στο ταμπλό.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, την Κυριακή αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ευρωζώνης και η αναθεώρηση των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.
Το μεγάλο ερώτημα σχετικά με αυτή τη διαδικασία είναι, παραδόξως, γιατί γίνεται αυτό.
Στόχος είναι ο τερματισμός των ανισορροπιών και των διαφορών στους κανόνες κατάταξης των προβληματικών δανείων και των αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Κεντρικός στόχος είναι η προώθηση της διαφάνειας των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι τράπεζες έχουν πραγματικά τα κεφάλαια που χρειάζονται.
Όμως, στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος φόβος είναι η ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών.
Οι μετοχές των Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση έναντι του δημοσίου, για να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο επισφαλές τμήμα των κεφαλαίων τους.
Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τη Citigroup μπορεί να φτάσουν τα 11 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η εξέλιξη αυτή είναι ένα δεκανίκι και όχι θεραπεία.
Ενώ τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξεία, υπάρχουν τράπεζες σε όλη την Ευρώπη που έχουν χαμηλότερη ποιότητα κεφαλαίων και υψηλή μόχλευση.
Τέλος, η wall Street Journal καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, όχι μόνο για τη δική τους αποκατάσταση, αλλά και για εκείνη της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης