Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RΒS: Οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου στα stress tests

RΒS: Οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου στα stress tests
Αυτό που ανησυχεί τη βρετανική τράπεζα, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είναι η διαρκής αδυναμία της ποιότητας των assets τους
Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η Royal Bank of Scotland, ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου.
Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της για το ενδεχόμενο επιτυχίας ή αποτυχίας των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίσιμη διαδικασία των stress tests, η βρετανική τράπεζα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει θετικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες:
- το μαζικό κύμα συγχωνεύσεων του περασμένου χρόνου
- τους επιτυχείς γύρους ανακεφαλαιοποίησης
Αυτό που ανησυχεί τη βρετανική επενδυτική τράπεζα, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είναι η διαρκής αδυναμία της ποιότητας των assets τους.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γράφημα της Royal Bank of Scotland, oι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των stress tests.
Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα θεωρεί πως οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μην περάσουν τη δοκιμασία των stress tests της ΕΚΤ είναι οι τράπεζες της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Γερμανικές τράπεζες: Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες κινδυνεύουν να εμφανίσουν κεφαλαιακές ανάγκες. Διαρθρωτικού τύπου κίνδυνοι όμως δεν αναμένεται να υπάρξουν για τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες.
Ιταλικές τράπεζες: Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες παραμένουν αδύναμες τόσο από πλευράς κεφαλαίων, όσο και από πλευράς κερδοφορίας. Οι ιταλικές τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου κατά τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.
Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, καλύτερες επιδόσεις στα stress tests αναμένεται να έχουν οι τράπεζες της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Σκανδιναβίας.
Αναλυτικότερα:
Γαλλικές τράπεζες: Η ποιότητα των assets παραμένει ισχυρή. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και επωφελείται από τη δυναμική της οικονομίας.
Ολλανδικές τράπεζες: Διαθέτουν περιορισμένα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPLs) και χαμηλή έκθεση σε κρατικά ομόλογα.
Ισπανικές τράπεζες: Ορατά τα οφέλη της πρόσφατης αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου και των αυξήσεων κεφαλαίου.
Σκανδιναβικές τράπεζες: Είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, ωστόσο απειλούνται από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά ακινήτων.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης